website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Facebook: uitgeverij wanneer het uitkomt

Lars Pasveer — Geplaatst in uitgeverij op dinsdag 3 juli 2018, 11:51

Facebook-topman Zuckerberg werd afgelopen april door een speciale Senaatscommissie ondervraagd | Shawn Thew / EPA

Facebook-topman Zuckerberg werd afgelopen april door een speciale Senaatscommissie ondervraagd | Shawn Thew / EPA

Nieuws In een rechtszaak met een app-ontwikkelaar die vind dat hij werd benadeeld heeft Facebook betoogd dat het als uitgever zelf kan bepalen welke informatie het op de site toelaat. Die argumentatie is opvallend, omdat bij de ondervragingen in het Amerikaanse senaat en het Europese parlement juist werd benadrukt dat het geen mediabedrijf maar slechts een doorgeefluik is, zonder sturende keuzes rond inhoud.

In het conflict met de app-maker doet Facebook een beroep op de vrijheid van meningsuiting. Tegenover de Britse krant The Guardian stelt Facebook: “Zoals veel andere technologiebedrijven maken we gebruik van dat voorrecht om op onze site actie te ondernemen tegen slecht gedrag.”

Wat betreft slecht gedrag: via de app konden mensen Facebook-foto’s opsporen waar mensen mogelijk in bikini of badkleding opstonden. Facebook ontzegde de makers toegang tot informatie uit profielen van vrienden van mensen die de app wilden gebruiken.  Een advocaat van de app-maker zegt dat het verweer van Facebook “een draai van 180 graden is” ten opzichte van eerdere uitspraken.

The Guardian sprak met meerdere juridische experts, die het eigenaardig vinden dat Facebook publiek de rol van doorgeefluik claimt, maar in de rechtszaal bescherming zoekt die voor uitgevers is bedoeld. Tegelijk is er begrip voor de wens te kunnen optreden tegen sommige app-makers zonder daar meteen juridische gevolgen van te ondervinden. Meer bij The Guardian / Documenten via Justia

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.