— maandag 5 maart 2018, 14:06 | 0 reacties, praat mee

Facebook geeft tips om nepnieuws te herkennen

© Lex van Lieshout / ANP

Ondanks dat er in Nederland niet zo veel sprake is van nepnieuws is Facebook in Nederland een campagne gestart om mensen nepnieuws te laten herkennen.

“We willen de verspreiding van nepnieuws op Facebook tegengaan”, zo schrijft Facebook. “Terwijl wij eraan werken om de verspreiding van nepnieuws te beperken, kun je zelf letten op de volgende signalen.”

Het sociale netwerk geeft gebruikers tien tips waarmee je echt nieuws van nepnieuws kunt onderscheiden. De belangrijkste tip: wees sceptisch over koppen. Verder wijst het sociale netwerk op het controleren van de bron en het bekijken van het webadres. Ook stelt Facebook dat sommige nieuwsverhalen opzettelijk nep zijn, bijvoorbeeld bij satirische websites.

Facebook ligt al tijden onder vuur omdat het platform is gebruikt om nepnieuws te verspreiden. Dit gebeurde onder andere tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Facebook werkt sinds een jaar samen met NU.nl en de Universiteit Leiden om nepnieuws aan te pakken. De factcheckers meldden eerder al dat nepnieuws op het Nederlandse deel van Facebook een bescheiden rol speelt.


https://www.rtlnieuws.nl/technieuws/facebook-geeft-gebruikers-tips-om-nepnieuws-te-herkennen

Bekijk meer van

Facebook

Praat mee

banner loopbaanontwikkeling NVJ

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.