training eu starters

— maandag 24 oktober 2022, 13:03 | 0 reacties, praat mee

Excuses RT-presentator voor oproep verdrinken Oekraïense kinderen

© ANP

De Russische televisiepresentator Anton Krasovski heeft zijn excuses aangeboden voor zijn oproep om Oekraïense kinderen te verdrinken. Hij was al geschorst door zijn werkgever, de Russische staatszender RT. Oekraïne noemde de uitlatingen eerder genocidaal. Laatste wijziging: 25 oktober 2022, 11:57

“Ja, dit gebeurt: je bent live, je laat je meeslepen. En je kan niet stoppen”, schrijft de presentator op sociale media. Krasovski zei vorige week dat hij vindt dat kinderen die kritisch zijn op Rusland “rechtstreeks in een rivier met een sterke stroming” gegooid zouden moeten worden. Hij reageerde daarmee op uitspraken van een Russische schrijver die vertelde dat kinderen in de jaren tachtig, toen Oekraïne nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, al zeiden dat ze beter af zouden zijn zonder inmenging uit Moskou.

De uitspraken van de RT-presentator leidden tot boze reacties in Kiev. “Regeringen die RT nog altijd niet verboden hebben, moeten dit fragment bekijken”, zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba. Hij sprak van het “agressief aanzetten tot genocide” en zei dat het “niets van doen heeft met vrijheid van meningsuiting”.

Krasovski kreeg ook kritiek uit Rusland. Zijn hoofdredacteur Margarita Simonjan noemde de uitspraken “walgelijk” en de belangrijkste Russische onderzoeksautoriteit zegt een onderzoek in te stellen.

De Europese Unie heeft in maart opdracht gegeven om RT te blokkeren omdat de zender Russische staatspropaganda over de oorlog in Oekraïne verspreidt. De zender moet ook in Nederland geblokkeerd worden.

Bekijk meer van

Russia Today

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.