Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— maandag 11 december 2023, 11:40 | 0 reacties, praat mee

Ex-journalist Charlie Hebdo raakt prijs kwijt na kritiek op Israël

Volgens Pécresse heeft El Rhazoui (foto) recent "schandalige en schokkende uitspraken" gedaan of gepubliceerd in een commentaar op het bloedvergieten door Israël in de Gazastrook. - © ANP / Joel Saget

De president van de Parijse regio Ile-de-France Valérie Pécresse heeft een vooraanstaande Franse prijs, de Simone-Veilprijs, afgenomen van de voormalige journaliste van het satirische blad Charlie Hebdo en fel critica van jihadisme, Zineb El Rhazoui. Laatste wijziging: 11 december 2023, 11:51

Zij kreeg de prijs in 2019 voor haar strijd tegen het jihadisme. Op de redactie van Charlie Hebdo werd begin 2015 door twee jihadisten een aanslag gepleegd waarbij negen personeelsleden, een gast en twee politieagenten om het leven kwamen.

Volgens Pécresse heeft El Rhazoui recent “schandalige en schokkende uitspraken” gedaan of gepubliceerd in een commentaar op het bloedvergieten door Israël in de Gazastrook.

Zij vindt het geweld tegen de bevolking van de Gazastrook een vorm van volkerenmoord. Ze heeft op sociale media een bericht herplaatst waarin wordt betoogd dat de Israëlische bevolking lange tijd voorbereid zou zijn op het steunen van genocide en ze zou nu ten prooi gevallen zijn aan vernietigingsdrang. Volgens de boodschap is dat net als destijds met de Duitsers onder de nazi’s.

Een kleinzoon van Simone Veil (1927-2017), Aurélien Veil, heeft zich bij de organisatie van de prijs over de berichten van El Rhazoui beklaagd. Simone Veil was een bekend Frans politica en was als tiener acht maanden gevangene in het concentratiekamp Auschwitz. Volgens Pécresse is de vergelijking met nazi-Duitsland ongepast en neemt ze als verantwoordelijke nu de prijs af.

Bekijk meer van

Charlie Hebdo

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.