data als kans

— woensdag 22 mei 2019, 11:03 | 0 reacties, praat mee

Syrische ex van journalist Boersma was AIVD-informant

Beeld: NOS

Abdelaziz A., de Syrische ex-vriend van journalist Ans Boersma die momenteel vastzit op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie, is ruim een jaar informant geweest van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD). Tussen december 2016 tot januari 2018 gaf hij een aantal keer informatie aan AIVD-medewerkers, en kreeg daar ook voor betaald. Laatste wijziging: 22 mei 2019, 14:46

Dat melden bronnen aan Nieuwsuur. Welke informatie A. verstrekte aan de AIVD en hoe bruikbaar die was is niet bekend. De Syriër kwam in het najaar van 2017 in het nieuws toen Syrische activisten bij een filmvertoning in het Amsterdamse debatcentrum De Balie hem herkenden als jihadist.

Begin dit jaar kwam hij opnieuw in het nieuws toen ex-vriendin Boersma Turkije werd uitgezet. Volgens het Openbaar Ministerie hielp ze A. bij het verkrijgen van valse papieren zodat hij naar Nederland kon reizen.

Volgens Nieuwsuur legde de AIVD contact met A. nadat hij in december 2016 een reis maakte naar Saoedi-Arabië. In het jaar erna volgde zeker tien ontmoetingen tussen A. en de AIVD.

Bekijk meer van

Ans Boersma Abdelaziz A.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.