website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Syrische ex van journalist Boersma was AIVD-informant

Nick Kivits — Geplaatst op woensdag 22 mei 2019, 11:03

Beeld: NOS

Beeld: NOS

Nieuws Abdelaziz A., de Syrische ex-vriend van journalist Ans Boersma die momenteel vastzit op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie, is ruim een jaar informant geweest van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD). Tussen december 2016 tot januari 2018 gaf hij een aantal keer informatie aan AIVD-medewerkers, en kreeg daar ook voor betaald.

Dat melden bronnen aan Nieuwsuur. Welke informatie A. verstrekte aan de AIVD en hoe bruikbaar die was is niet bekend. De Syriër kwam in het najaar van 2017 in het nieuws toen Syrische activisten bij een filmvertoning in het Amsterdamse debatcentrum De Balie hem herkenden als jihadist.

Begin dit jaar kwam hij opnieuw in het nieuws toen ex-vriendin Boersma Turkije werd uitgezet. Volgens het Openbaar Ministerie hielp ze A. bij het verkrijgen van valse papieren zodat hij naar Nederland kon reizen.

Volgens Nieuwsuur legde de AIVD contact met A. nadat hij in december 2016 een reis maakte naar Saoedi-Arabië. In het jaar erna volgde zeker tien ontmoetingen tussen A. en de AIVD.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.