banner festival 23

— vrijdag 31 augustus 2018, 09:54 | 0 reacties, praat mee

Eveline van Rijswijk: ‘Je moet zorgen dat vrouwen het podium durven te pakken’

Programmamaker, presentator, dagvoorzitter, mediatrainer, spreker, theatermaker, wetenschapsjournalist en historica: Eveline van Rijswijk (30) is van alle markten thuis. Haar uitgebreide cv is sinds kort nog een functie rijker: voorzitter van Vrouw & Media. Laatste wijziging: 31 augustus 2018, 10:27

Vorig jaar bestond de stichting 35 jaar, dus was het tijd voor een lustrumbijeenkomst. De oprichtster, Agnes Koerts, was aanwezig en vertelde over de stand van zaken in het jaar van oprichting, 1982. “Slechts tien procent van de mensen die toen werkzaam waren in de media, was vrouw. Enkele jaren daarvoor kreeg een vrouwelijke sollicitant soms zelfs nog te horen dat een hoofdredactie überhaupt bezwaar had tegen vrouwelijke medewerksters. Koerts’ gedrevenheid om de stichting op te richten, vond ik heel inspirerend. En die avond van het lustrum bleek ook dat er nog steeds een hoop werk aan de winkel is om de positie van vrouwen te verbeteren.”

Sindsdien heeft ze zich van bezoeker van bijeenkomsten en deelnemer aan het mentorenprogramma (haar mentor was Janine Abbring), naar het bestuur weten te verplaatsen. Met nu dus deze vrijwillige functie als voorzitter. “Ik vind het belangrijk om me voor dit doel in te zetten, het te agenderen, de stichting op de kaart te zetten.” Ze ziet mogelijkheden in het nog beter in kaart brengen van het netwerk van vrouwelijke journalisten, bijvoorbeeld via LinkedIn. Daarnaast wil ze ook meer bijeenkomsten door het hele land heen organiseren waar vrouwelijke journalisten elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten en een podium krijgen om te discussiëren.

Het doel is niet enkel om het vrouwennetwerk zelf sterker te maken. “Je moet juist ook de verbinding zoeken met alle mediaorganisaties die er zijn. Dus peilen bij vrouwen in die organisaties waar ze tegenaan lopen, en dan kijken hoe dat beter kan.” Deze aanpak van inventariseren en ingrijpen past Eveline niet voor het eerst toe. In haar rol als hoofdredacteur bij Universiteit van Nederland heeft ze ervoor gezorgd dat het aantal vrouwelijke sprekers enorm toenam. Waar toen zij daar begon slechts 5 van de 61 sprekers vrouw was, heeft zij de verdeling na twee jaar gelijk kunnen trekken. “Het is belangrijk om vrouwen het vertrouwen te geven en ze te trainen, zodat ze wél mee willen doen met bijvoorbeeld een dergelijk wetenschapsprogramma dat voorheen gedomineerd werd door mannen. Je moet zorgen dat ze het podium durven te pakken en hun ambities durven uit te spreken”.

Om dit te bereiken wil Eveline ook het mentorenprogramma door laten draaien. “Dat heeft mijn voorganger Klaske Tameling heel goed opgezet en dat moet gewoon blijven bestaan. Soms moet je dingen die al heel goed zijn, gewoon even goed verder blijven doen.”

Momenteel is ongeveer een derde van de journalisten vrouw, wat dus een aanzienlijk verschil is met 35 jaar geleden. “Onder de jonge generatie journalisten, onder de 35 jaar, is zelfs vijftig à zestig procent vrouw. Dus er komen heel veel goede vrouwelijke journalisten aan. Nu moeten we alleen nog zorgen dat die ook op hoge posities terechtkomen en gelijk beloond worden. Het gaat de goede kant op, maar er moeten wat laatste hordes genomen worden. Daar ga ik me voor inzetten bij Vrouw & Media.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.