Europese Unie werkt aan wetgeving rond gezichtsherkenning in de publieke ruimte

In de rubriek Innovatie schrijft Villamedia-redacteur Lars Pasveer over alles met een stekker of internetadres. Dit keer over nieuwe wetgeving, die Europeanen ook in de publieke ruimte enige anonimiteit moet gunnen: gezichtsherkenning buiten gaat enigszins aan banden.
Wanneer je telefoon ermee is uitgerust weet je hoe snel gezichtsherkenning werkt als unlock-optie. Schaal die techniek industrieel op en je kunt in de publieke ruimte iedereen die rondwandelt in milliseconden identificeren. Al weet je niet (direct) hun echte naam, voor adverteerders is het soms al best handig te weten welk geslacht iemand is. Of dat iemand een bril draagt.
Voor de politie kan het ook handig zijn wie er buiten rondloopt, maar om die ene gevluchte crimineel te herkennen is het noodzakelijk ieders snuit door een algoritme te trekken. De Europese Unie werkt aan wetgeving dat als uitgangspunt neemt dat gezichtsherkenning bepaalde grondrechten schaadt en daarom een wettelijk kader moet krijgen.
Zakenkrant Financial Times had inzage in een vertrouwelijk rapport over gezichtsherkenning in de publieke ruimte en beoogde beperkingen die er moeten komen: alleen in uitzonderlijke situaties mag massale gezichtsherkenning worden ingezet: als er kinderen worden vermist of er een actieve terreurdreiging is.
Gesloten systemen die achteraf gezichtsherkenning toepassen vallen niet onder die beoogde beperkingen, zoals bij foto-software van Apple en Google, die je daarna op personen laten zoeken. De wetgeving wil ook technische eisen gaan stellen aan algoritmen, zodat die geen (on)bedoelde vooringenomenheid krijgen ingebouwd.
Volgens de FT worden de voorstellen vandaag gepresenteerd. Het duurt dan nog enkele jaren voor er Europese wetgeving ligt. Meer bij Financial Times via Ars Technica
Praat mee