Smartocto userneeds

— woensdag 21 april 2021, 09:24 | 0 reacties, praat mee

Europese Unie werkt aan wetgeving rond gezichtsherkenning in de publieke ruimte

China: bezoekers van een beurs rond 'openbare veiligheid' worden herkend door diverse demo-systemen. De Europese Unie wil voorkomen dat massa-herkenning hier ook gangbaar wordt | AFP

In de rubriek Innovatie schrijft Villamedia-redacteur Lars Pasveer over alles met een stekker of internetadres. Dit keer over nieuwe wetgeving, die Europeanen ook in de publieke ruimte enige anonimiteit moet gunnen: gezichtsherkenning buiten gaat enigszins aan banden. Laatste wijziging: 21 april 2021, 09:27

Wanneer je telefoon ermee is uitgerust weet je hoe snel gezichtsherkenning werkt als unlock-optie. Schaal die techniek industrieel op en je kunt in de publieke ruimte iedereen die rondwandelt in milliseconden identificeren. Al weet je niet (direct) hun echte naam, voor adverteerders is het soms al best handig te weten welk geslacht iemand is. Of dat iemand een bril draagt.

Voor de politie kan het ook handig zijn wie er buiten rondloopt, maar om die ene gevluchte crimineel te herkennen is het noodzakelijk ieders snuit door een algoritme te trekken. De Europese Unie werkt aan wetgeving dat als uitgangspunt neemt dat gezichtsherkenning bepaalde grondrechten schaadt en daarom een wettelijk kader moet krijgen.

Zakenkrant Financial Times had inzage in een vertrouwelijk rapport over gezichtsherkenning in de publieke ruimte en beoogde beperkingen die er moeten komen: alleen in uitzonderlijke situaties mag massale gezichtsherkenning worden ingezet: als er kinderen worden vermist of er een actieve terreurdreiging is.

Gesloten systemen die achteraf gezichtsherkenning toepassen vallen niet onder die beoogde beperkingen, zoals bij foto-software van Apple en Google, die je daarna op personen laten zoeken. De wetgeving wil ook technische eisen gaan stellen aan algoritmen, zodat die geen (on)bedoelde vooringenomenheid krijgen ingebouwd.

Volgens de FT worden de voorstellen vandaag gepresenteerd. Het duurt dan nog enkele jaren voor er Europese wetgeving ligt. Meer bij Financial Times via Ars Technica

Bekijk meer van

Europese Unie

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.