— vrijdag 30 april 2021, 11:23 | 0 reacties, praat mee

‘Europese regeringen moeten meer doen om journalisten en persvrijheid te beschermen’

© Tjeerd Royaards / ANP

Europese regeringen moeten een sterkere politieke wil tonen om journalisten te beschermen en een een einde te maken aan de verslechtering van de Europese persvrijheid. Daar dringt secretaris-generaal van de Raad van Europa (COE), Marija Pejčinović Burić op aan in een verklaring die is gepubliceerd voorafgaand aan de Internationale Dag van de Persvrijheid, op 3 mei. Laatste wijziging: 30 april 2021, 12:58

“Persvrijheid is een essentiële pijler van onze democratieën die maar al te vaak als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Het respect voor de persvrijheid neemt in veel landen af. In de afgelopen jaren zijn we getuige geweest van een toename van het aantal gevallen van geweld en intimidatie tegen journalisten.”

Volgens Pejčinović Burić is er tijdens de Covid-19-pandemie een sterke toename te zien in het aantal meldingen van geweld tegen journalisten, evenals censuur en represailles voor het in twijfel trekken van het regeringsbeleid. Tegelijkertijd staan volgens de secretaris-generaal ​​kwaliteitsmedia voor ernstige economische uitdagingen en zijn veel journalisten door de pandemie hun baan kwijtgeraakt. Dat blijkt uit het COE-jaarverslag dat is opgesteld met samenwerking van 14 internationale presvrijheidsorganisaties.

Het rapport meldt 201 ernstige gevallen van bedreiging van de persvrijheid in de 47 lidstaten van de Raad van Europa in 2020, een stijging van 40 procent ten opzichte van 2019. Een recordaantal waarschuwingen betrof fysieke aanvallen (52 gevallen) en pesterijen of intimidatie (70 gevallen).

“Het is tijd om staten eraan te herinneren dat ze de plicht hebben om ervoor te zorgen dat journalisten hun werk vrij van geweld en intimidatie kunnen uitvoeren en hun rol als publieke waakhond kunnen vervullen, wat inhoudt dat de overheid ter verantwoording wordt geroepen voor hun beslissingen en acties.”

Eerder deze week kwam Reporters sans Frontières (RSF) al met de jaarlijkse persvrijheidsindex. De persvrijheidsorganisatie concludeerde ook al dat de journalistiek aan alle kanten bedreigd wordt. Nederland is voor het tweede achtereenvolgende jaar een plek gezakt op de lijst en staat nu op plaats zes.

Evenementen
Op dit moment vindt in Namibië de World Press Freedom Conference plaats. Tot en met 3 mei is het mogelijk om online mee te doen of mee te kijken.

In het kader van de internationale Dag van de Persvrijheid worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Op zondag 2 mei organiseert mediamuseum Beeld en Geluid Den Haag om 10.00 uur het digitaal programma ‘Persvrijheid en polarisatie’.

Stichting Röportaj organiseert maandag 3 mei om 16.00 uur een debat over journalisten uit Turkije die hun land hebben moeten verlaten.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.