— donderdag 28 oktober 2021, 09:41 | 0 reacties, praat mee

Europese Commissie gaat meer transparantie eisen van mediabedrijven

Věra Jourová, afgelopen september bij een presentatie over plannen journalisten beter te beschermen. | AFP

De Europese Commissie zal volgend jaar zomer richtlijnen presenteren om pluriformiteit en persvrijheid binnen Europese media te verbeteren. Een belangrijk punt daarin zal transparantie over bezit van mediabedrijven zijn, aldus de Brusselse nieuwssite EUobserver. Laatste wijziging: 28 oktober 2021, 09:44

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Věra Jourová verwees naar ontwikkelingen in Hongarije, Polen en Slovenië voor de noodzaak van betere wetgeving. In die landen is de laatste jaren de regeringsinvloed op media vergroot en komen onafhankelijke nieuwsorganisaties in het nauw.

EUobserver schrijft dat Jourová ging wilde ingaan op exacte details van de komende voorstellen, maar tegenover Europarlementariërs vooral het beoogde doel benoemde: media beschermen tegen politiek gemotiveerde aanvallen, vijandige overnames en economische uitbuiting.

Meer transparantie over eigenaarschap moet daarbij helpen en de Europese Unie meer opties bieden om in te grijpen als het in de ogen van de Commissie dreigt mis te lopen. De laatste jaren zijn er diverse aanvallen geweest op de persvrijheid, met aanslagen op journalisten en overheidsbemoeienis met omroepen en private mediabedrijven.

“De staat van de Europese media is niet goed”, aldus Jourová. Ze stelde bezorgd te zijn over aanstaande fusies van mediabedrijven in Frankrijk. Meer bij EUobserver

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.