— dinsdag 30 augustus 2016, 14:48 | 0 reacties, praat mee

Europa kiest voor strenge interpretatie netneutraliteit

Toezichthouder Body of European Regulators for Electronic Communications (BEREC) heeft de definitieve Europese regels rond netneutraliteit gepubliceerd. BEREC koos voor een strenge interpretatie: alle data moet gelijk behandeld worden.

In Nederland wordt bovendien zero rating verboden. Dat is de praktijk van (mobiele) internetaanbieders om diensten zoals Spotify niet te laten meetellen in de databundel. Ook het gratis meeleveren van een dienst is niet toegestaan. Deze positieve prijsdiscriminatie betekent namelijk dat kleine spelers op achterstand worden gezet.

Rejo Zenger van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) is blij dat er nu goede netneutraliteitswetgeving is voor landen waar eerst niets geregeld was. Ook is hij blij dat - mede met het verbod op zero rating - in Nederland nu strenge netneutraliteit weer is gegarandeerd.

Na de stemming vorig jaar in het Europees Parlement leek het erop dat de strenge wetgeving in Nederland zou moeten worden ingeruild voor een slappere variant op netneutraliteit.

Met de komst van BEREC-richtlijnen is dat gevaar geweken.

Het wetsvoorstel voor een verbod op zero rating moet nog langs de Eerste Kamer. “Maar dat lijkt niet meer dan een formaliteit te zijn”, aldus Zenger.

Bekijk meer van

Netneutraliteit

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.