e learning nvj

— woensdag 18 september 2013, 13:13 | 2 reacties, praat mee

EU-parlement wil Europese cloud

Europa moet een eigen internetcloud ontwikkelen voor het opslaan van data. Dat stelde een commissie van het Europees Parlement woensdag. Bestanden en informatie staan dan niet meer op de telefoon of eigen computer, maar wordt bewaard op een netwerk van externe servers, een cloud. De meeste clouds zijn Amerikaans. Al in 2011 werden de Amerikaanse clouddiensten met argwaan bekeken, maar sinds het afluisterschandaal van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in juni van dit jaar bekend werd is Europa nog achterdochtiger geworden. Volgens GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is een Europese cloud de enige manier om gegevens te beschermen tegen Amerikaanse 'datagraaierij' en tegen misbruik door criminelen. "Het Europarlement wil duidelijke grenzen stellen aan de datagraaierij." In een Europese cloud zouden Europese overheden, particulieren en bedrijven, zoals banken en verzekeraars, online data kunnen opslaan. Laatste wijziging: 24 september 2013, 14:58

Juist vandaag kwma ook het bericht naar buiten dat de Zweedse privacywaakhond Datainspektionen een school in Sollentuna, een voorstad van Stockholm, verboden heeft om gegevens op te slaan via Google cloud. Als de schoolleiding de dienst toch wil blijven gebruiken, moet er een overeenkomst met Google worden gesloten waarin Google belooft zich te houden aan de Zweedse richtlijnen rond privacy. Meer bij de Volkskrant / Het Parool

Bekijk meer van

Europa

Praat mee

2 reacties

Cisca van Bommel, 19 september 2013, 17:24

Je moet als eindgebruiker wel heel zeker weten dat je gegevens op de Europese servers staan en dus onder Europese jurisdictie vallen. Dat de NSA niet in deze cloud zou gaan graaien is echter m.i. een illusie. Ze zullen zeker pogingen ondernemen om binnen te dringen en zo ver ik de lui ken, gaat ze dat ook gewoon lukken.

Jonathan Marks, 24 september 2013, 13:23

If you look at the data exchange agreements between the US and UK (GCHQ), as just one example, then you can understand how this is going to be a near Mission Impossible task. If one door closes another opens. Lets face it. Some data just should not be connected to the open Internet in this way.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.