Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— vrijdag 25 maart 2022, 14:01 | 0 reacties, praat mee

EU akkoord over ingrijpende wetgeving om macht techreuzen te beteugelen

Eurocommisarissen Margrethe Vestager en Thierry Breton - © Stephanie Lecocq / EPA

Binnen de Europese Unie is donderdagavond laat een voorlopig akkoord bereikt om de macht van grote techbedrijven, zoals Google, Meta, Apple, Microsoft en Amazon, aan banden te leggen. Laatste wijziging: 25 maart 2022, 14:01

Onderhandelaars van het Europees Parlement en van de lidstaten hebben een voorlopig akkoord bereikt over een nieuwe wet inzake digitale markten (Digital Markets Act, DMA). The New York Times noemt de DMA de meest ingrijpende wetgeving om technologie te reguleren sinds in 2018 de Europese privacywet werd aangenomen.

Er komen nieuwe regels die monopolievorming moeten verhinderen, de privacy van de gebruikers zal iets beter beschermd worden en op het niet naleven van de regels staan monsterboetes die kunnen oplopen tot 10 procent van de omzet van die big techbedrijven, en zelfs 20 procent bij herhaalde inbreuken. Ook moeten sancties tegen de techreuzen mogelijk worden, zoals het opdelen van bedrijven en een verbod op overnames.

De nieuwe wet geldt voor bedrijven met een beurswaarde van minstens 75 miljard euro, een jaaromzet van 7,5 miljard euro en minstens 45 miljoen gebruikers per maand. Het is de bedoeling dat de nieuwe wetgeving in 2023 ingaat.

De Digital Market Act is overigens het eerste deel van een tweeluik. Er ligt ook nog een Digital Services Act op de plank, waar nog niet over gestemd is. Die DSA gaat niet zo zeer over eerlijke concurrentie maar wel over een betere bescherming van de gebruiker online.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.