— woensdag 17 augustus 2016, 10:11 | 0 reacties, praat mee

Ethiopië: journalisten dag lang vastgehouden

Addis Abeba in Ethiopië | TUBS / Wikipedia

Drie journalisten zijn vorige week in Ethiopië 24 uur vastgezet, ondanks het feit dat ze in het bezit waren van officiële accreditatie van de overheid. Foreign Correspondents' Association of Ethiopia (FCAE) maakt zich ernstig zorgen over de willekeur van aanhoudingen.

Op 8 augustus werden correspondent Hadra Ahmed van Africa News Agency (tevens vertaler en fixer) en journalisten Fred de Sam Lazaro en Thomas Adair van de Amerikaanse omroep Public Broadcasting Service (PBS) opgepakt en 24 uur vastgehouden. Ze kregen geen verklaring waarom ze waren aangehouden.

Het drietal werd zes uur verhoord en daarna door de veiligheidsdiensten weer vrijgelaten. Wel werd hen te verstaan gegeven om terug te keren naar de hoofdstad Addis Abeba en alleen van daaruit te werken. Gezien het feit dat onrust en demonstraties vooral in de regio plaatsvinden, is dat een ernstige belemmering voor het journalistieke werk, aldus FCAE.

Voorzitter William Davison zegt dat de overheid moet zorgen dat individuele beambten en lokale machtshebbers de journalisten niet in hun bewegingsvrijheid beperken. Zelfs de Ethiopische overheidsinstantie die de accreditatie had afgegeven, kon de journalisten niet direct helpen.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.