— dinsdag 20 september 2022, 12:57 | 0 reacties, praat mee

‘Er is geen enkele reden om te twijfelen aan de Nationale Nieuwsapp Monitor’

© Paul Ellis / AFP

Media-adviseur Elger van der Wel vroeg zich in zijn recente nieuwsbrief af of de cijfers uit de Nationale Nieuwsapp Monitor 2022 correct zijn. Villamedia publiceerde afgelopen maandag een deel van zijn bevindingen, zonder de makers van de Monitor om wederhoor te vragen. Daarom publiceren we deze dinsdag de opmerkingen van Tim Klein Haneveld, directeur van de onderzoeksinitiatiefnemer Pinch. Laatste wijziging: 20 september 2022, 13:26

Van der Wel plaatste onder meer kanttekening bij de hoeveelheid Nederlanders die volgens de monitor een nieuwsapp gebruiken. Dat vond hij namelijk erg hoog. Maar Haneveld betoogt hieronder dat de monitor alles behalve een bereiksonderzoek is.

“Allereerst is het goed om te benoemen wat het doel is van de Nationale Nieuwsapp Monitor (NNAM), want het doel bepaalt hetgeen je uitvraagt en de methodiek die je hanteert. Het doel van de NNAM is tweeledig:
- Inzicht verkrijgen in de bekendheid, het gebruik, de beleving en waardering van nieuwsapps onder gebruikers,
- Inzicht verkrijgen in de elementen die bepalend zijn voor gebruikers en hun behoeften ten aanzien van nieuwsapps en functionaliteiten.
Het is nadrukkelijk geen bereiksonderzoek en, zoals je kunt zien, is het aspect ‘gebruik’ slechts één aspect hierbij. Ons onderzoek richt zich vooral op beleving, waardering, behoeften (Welke elementen bepalen de beleving? Wat vinden gebruikers belangrijk?), maar dat kun je pas in kaart brengen als je eerst het gebruik uitvraagt.

Een tweede belangrijk punt om te benoemen gaat over het fundament van goed onderzoek: een goede steekproef en kwalitatief goede data. We hebben het over:

1. Nederlanders van 18 jaar of ouder, waarbij een correctie is toegepast voor toegang tot internet.
2. Een aselecte gestratificeerde steekproef met behulp van ISO-gecertificeerd online onderzoekspanel.
3. Representatief op de kenmerken geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en regio. Segmenten wijken nauwelijks af van de populatie o.b.v. CBS-cijfers. Er is een weging toegepast om te corrigeren voor kleine afwijkingen van de populatie.
4. We hebben gangbare marges toegepast qua betrouwbaarheid. De foutmarge is minder dan 2%, de betrouwbaarheid 99%.

De data zijn uitgebreid gecheckt en geschoond. Bijvoorbeeld straight liners zijn verwijderd en bijvoorbeeld respondenten die alle apps aangekruist hadden zijn eveneens verwijderd.

We hebben dus geen enkele reden om te twijfelen aan de cijfers die uit het onderzoek voortgekomen zijn. Toch reageren we graag op de punten van twijfel die naar voren gekomen zijn. Deze hebben met name betrekking op zelfrapportage en het (grote) aantal apps dat men gebruikt.

Twee punten zijn van belang
1. Strikt genomen is de methode zelfrapportage, maar het is niet zo dat gevraagd hebben “Hoeveel apps gebruik je?” We hebben 75 apps voorgelegd en men heeft van elke app individueel beantwoord of men hem kent en/of gebruikt. We hebben mensen dus niet gevraagd om zelf een inschatting te maken van hoeveel apps men gebruikt.

2. Het aantal gebruikte apps is inclusief de gebruikers van digitale krantenreplica’s. Dus als iemand de Volkskrant leest via de betreffende app, telt hij/zij ook mee als gebruiker. We hebben dus een optelling gemaakt van nieuwsapps en krantenreplica’s.

‘Resultaat hangt af van methodiek’
In zijn algemeenheid geldt: het resultaat dat je krijgt hangt altijd af van de methodiek. Daarom geven wij ook expliciet aan in het rapport: het is geen bereiksonderzoek. Je kunt gewoonweg geen eerlijke vergelijking maken met NOBO (of met Digital News Report), omdat de methodiek anders is, de doelgroep anders is en de vraagstelling anders is. Wij zouden hogere aantallen gevonden hebben als we 100 nieuwsapps hadden voorgelegd, simpelweg omdat dan de kans groter is dat je een gebruiker vindt. Als het er 50 waren geweest, waren we lager uitgekomen.

Kortom: welke methodiek je ook toepast, je zult altijd cijfers genereren die afwijken van ander onderzoek. Dat betekent niet dat de cijfers dan niet kloppen. Het is gewoon een ander onderzoek met een ander doel en een andere methodiek.”

Bekijk meer van

nieuwsapps

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.