— woensdag 17 juni 2015, 09:27 | 0 reacties, praat mee

EO-producent zette vrouw als raciste weg

Google Books / Publiek Domein

UPDATE EO-producent Skyhigh TV blijkt voor het realityprogramma Hufterproef een reactie van een gefilmde vrouw zo te hebben gemonteerd, dat het lijkt alsof ze instemt met discriminerende opmerkingen van een winkeleigenaar tegen een hoofddoekdragende klant. Nadat een clip uit het programma onder meer gedeeld werd op sociale media, kreeg de vrouw hatelijke opmerkingen en bedreigingen aan haar adres. Ze durft daardoor niet meer de straat op. Uit het ruwe materiaal blijkt dat een uitspraak 'daar heb je gelijk in' die als enige in de montage overbleef, slechts een klein onderdeel van haar reactie was, meldt de Volkskrant. Ze nam het in werkelijkheid op voor de vrouw met hoofddoek, toen die door de verkoper werd geschoffeerd. Na complimenten van de EO-crew over haar handelswijze tekende de vrouw een zogeheten quitclaim - een formele instemming om gefilmd materiaal te mogen uitzenden. Laatste wijziging: 17 juni 2015, 17:11

De EO en Skyhigh TV maken excuses over het ongenuanceerde beeld dat nu is ontstaan, maar wilden na klachten van onder meer de zoon van de vrouw enkel het bewuste fragment verwijderen en van Uitzending Gemist laten halen. In ruil daarvoor zou ze de zaak moeten laten rusten. De familie stemde daar niet mee in. Een uitnodiging van Skyhigh TV-baas Bert van Leeuwen om over “de vervelende zaak” te praten, werd afgeslagen.

EO-woordvoerder Aldert Baas zegt tegenover de Volkskrant dat het “heel vervelend” is dat de vrouw “op een onterechte manier” in beeld is gebracht. “Dat doet haar geen recht en dat spijt ons”, aldus Baas. Meer bij de Volkskrant

UPDATE: Van Leeuwen meldt in de Volkskrant dat er toch meer moet worden gedaan om de vrouw in deze zaak recht te doen. “Royale excuses zijn op zijn plaats, we kijken nu op welke manier we dat gaan doen”, aldus Van Leeuwen. Gedacht wordt aan een rectificatie voorafgaand aan de volgende aflevering van Hufterproef.

Melvin Pool, de zoon van de vrouw, zegt dat mogelijk een nieuw gemonteerde versie wordt uitgezonden, waarin duidelijk wordt hoe zijn moeder écht reageerde. “Het is netjes dat ze nu alle beelden willen laten zien, maar ik vertrouw niets, voordat ik het zelf heb goedgekeurd”, aldus Pool.

Bekijk meer van

Skyhigh TV EO

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.