— donderdag 14 april 2022, 16:43 | 0 reacties, praat mee

EO: cameraploeg overvallen in Utrecht, daders ingerekend

© Sander Koning

Een cameraploeg van de Evangelische Omroep (EO) is donderdagmiddag overvallen in Utrecht, meldt de omroep. Ze werden bestolen van camera-apparatuur, maar de daders konden later worden ingerekend. Laatste wijziging: 14 april 2022, 16:49

Het incident overkwam een cameraploeg van het tv-programma Dit is de Kwestie, die opnames maakte bij een middelbare school in de wijk Leidsche Rijn. De ploeg werd overvallen door twee mannen die dreigden met een schroevendraaier. Na een korte schermutseling vluchtten ze, met de apparatuur, in een bestelbus.

Na tips van omstanders volgde een ‘klopjacht’ waarna de overvallers konden worden gearresteerd door de politie, aldus de EO. Daarbij werd de apparatuur ook aangetroffen. Over de identiteit van de daders is niets bekendgemaakt.

“Net nu de veiligheid van journalisten in ons land deze week onder de aandacht is, is dit wel een heel wrange illustratie hiervan”, aldus eindredacteur van het programma Tenco van der Hee. “Maar ik ben vooral blij dat iedereen ongedeerd is gebleven. En met de grote alertheid van de omstanders waardoor de politie heel snel kon handelen.”

Woensdag werd bekend dat de veiligheid van journalisten in Nederland afneemt, zo blijkt uit een rapport van Free Press Unlimited.

Dit is de Kwestie is een nieuw programma dat eind mei op de buis moet verschijnen. De uitzending waarvoor opnames werden gemaakt, ging over de vraag in hoeverre Nederlanders bereid zouden zijn te vechten voor hun vaderland, zoals dat nu gebeurt door Oekraïners. Van der Hee noemt het “een beetje wrang” dat deze gebeurtenis de aanleiding is voor de bekendmaking van het nieuwe programma. Hij hoopt dat de geschoten beelden nog aanwezig zijn op de teruggevonden camera’s.

Niemand raakte gewond bij het incident, maar de ploeg van de EO “was wel geschrokken”, aldus Van der Hee.

Bekijk meer van

EO

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.