— donderdag 8 mei 2008, 09:00 | 1 reactie, praat mee

Embargo

Het was wel even schrikken, vertelde onze muziekjournalist, toen hij net voor zijn interview met dEUS, de beste groep van België, een papiertje voorgeschoteld kreeg. Platenmaatschappij Universal bedong daarin dat de krant 25.000 Euro schadevergoeding zou moeten betalen wanneer het interview voor de door hen opgelegde embargodatum verscheen.

Lievemoederen hielp niet, het was tekenen of geen interview. Rare jongens, die platenmaatschappijen, vonden we, maar goed, we konden nog wel begrijpen dat ze niet wilden dat de kranten vroeger uitpakten met het interview dan hun favoriete weekblad.

Maar toen begon hun marketingimpuls in overdrive te gaan. In plaats van de plaat wereldkundig te maken op de afgesproken datum, was ze al weken eerder te beluisteren op de ene na de andere muzieksite.

En vanop de rekken van mijn dagbladhandelaar lachten me plots de covers toe van Vrij Nederland, Oor en Les Inrockuptibles, allemaal met een ‘exclusief’ interview met dEUS, lang voor de door ons afgesproken deadline. Terwijl de platenmaatschappij wel beloofd had het embargo door alle media te doen respecteren. Nu mag men ons wel enigszins kietelen, zelfs plagen, maar dit soort wurgcontracten uit puur commerciële motieven ging net een stapje te ver. Dus hebben we samen met een Waalse krant het embargo symbolisch met één dag doorbroken, niet na eerst alle collega’s verwittigd te hebben dat we dat van plan waren dat te doen.

Embargo’s kunnen nuttig en noodzakelijk zijn, te ongezonde primeurdwang afremmen, een teken zijn van collegialiteit, in bepaalde gevallen nodig zijn om de goede afloop van een politioneel onderzoek niet in gevaar te brengen, maar ze moeten wel een beetje met gezond verstand en in alle proportionaliteit afgesproken kunnen worden.

Een gewone journalist één minuut voor hij het interview afneemt chanteren met een behoorlijke dwangsom, om vervolgens feestelijk je eigen engagementen niet na te komen, heeft niets meer met een gezonde afspraak te maken. Zeker niet voor – ochot, ochere – de release van een CD.

Er ligt nu een claim van 25.000 Euro op mijn tafel. Die we niet betalen, tenzij ze ergens een rechter vinden die hun marketing belangrijker vindt dan normale journalistiek.

Bekijk meer van

Yves Desmet

Praat mee

1 reactie

Miriam, 17 mei 2008, 21:19

Dat krijg je als je over commercie schrijft in plaats van over nieuws. Moraal: teken de embargo-overeenkomst niet; vertel degene die je wilt interviewen dat je zojuist een aardige scoop hebt gekregen en dat je de rest van het artikel wel uit andere bronnen zult verkrijgen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.