Elon Musk wil vooringenomen journalistiek ontmaskeren

Miljardair Elon Musk, bekend van elektrische auto's, tunnels en en herbruikbare raketten, is negatieve berichtgeving over hemzelf en liquiditeit van zijn ondernemingen zat. Hij plant een site die media en journalisten op betrouwbaarheid moet gaan rangschikken. "Ik denk aan de naam Pravda", tweette Musk.
Musk stelt dat ‘Pravda’ meer transparantie oplevert en media en journalisten zal aansporen om eerlijker te zijn. Hij wil de techniek die zijn site moet aansturen ook inzetten om manipulatie via botnetten te identificeren.
“Zelfs als het grote publiek de geloofwaardigheidsscore niet interesseert, nemen journalisten, hoofdredactie en de publicaties die wel degelijk serieus. Zo definiëren ze zichzelf”, stelde Musk in een reeks tweets over zijn nieuwe plan. De uiteindelijke score zou deels op basis van publiek worden bepaald. Andere informatie over de werking van een mogelijk algoritme ontbreekt.
Of het werkelijk tot een site komt is de vraag, maar techjournalist Mark Harris merkt op dat al in oktober vorig jaar Musk in Californië een bv liet oprichten met de naam Pravda:
Er, he's not kidding folks. I noticed that one of Musk's agents had incorporated Pravda Corp in California back in October last year. I was wondering what it was all about… https://t.co/y8xGGzwb3M pic.twitter.com/rTazUDUFMb
— Mark Harris (@meharris) May 23, 2018
Er is uiteraard ook stevige kritiek op het plan van Musk, dat het Trump-handboek gebruikt: onwelgevallige berichten zijn per definitie ongeloofwaardig of geschreven vanuit rancune en jaloezie. Trump onthulde recent tegenover veteraan-journaliste Lesley Stahl dat zijn constante aanvallen op de pers simpelweg een strategie zijn.
Musk ziet het probleem van een publiek ratingsysteem niet: “Waarom zijn journalisten (en hoofdredacteuren in het bijzonder) zo bezorgd over het publiek die hun geloofwaardigheid vaststelt? Zelf doen ze de hele dag niets anders dan mensen beoordelen, ogenschijnlijk voor hetzelfde publiek dat ze verachten”, aldus Musk.
Verder kwam een gretige respons van De Correspondent-hoofdredacteur Rob Wijnberg, op de litanie van Musk dat de journalistiek alleen nog door reclame en clickbait wordt gestuurd, hem op kritiek te staan.
Lekker je collega's afvallen en tegen een miljardair die uit persoonlijke rancune de volledige journalistiek verdacht maakt aanschurken. De disruptie vreet haar eigen kinderen op. pic.twitter.com/WfPEkzmZp0
— Jan Postma (@j_postma) May 24, 2018
Een beoordeling zou ook in het voordeel van media uitpakken, stelt Musk. “Het hele punt van zo’n site is het herstellen van vertrouwen in de media. Ze realiseren zich niet hoe weinig geloofwaardigheid ze onder publiek nog bezitten.”
Praat mee