— donderdag 24 mei 2018, 11:51 | 0 reacties, praat mee

Elon Musk wil vooringenomen journalistiek ontmaskeren

Elon Musk voor een Tesla. De elektrische auto is een van Musks bekendste projecten. | Tesla via EPA

Miljardair Elon Musk, bekend van elektrische auto's, tunnels en en herbruikbare raketten, is negatieve berichtgeving over hemzelf en liquiditeit van zijn ondernemingen zat. Hij plant een site die media en journalisten op betrouwbaarheid moet gaan rangschikken. "Ik denk aan de naam Pravda", tweette Musk. Laatste wijziging: 25 mei 2018, 11:16

Musk stelt dat ‘Pravda’ meer transparantie oplevert en media en journalisten zal aansporen om eerlijker te zijn. Hij wil de techniek die zijn site moet aansturen ook inzetten om manipulatie via botnetten te identificeren.

“Zelfs als het grote publiek de geloofwaardigheidsscore niet interesseert, nemen journalisten, hoofdredactie en de publicaties die wel degelijk serieus. Zo definiëren ze zichzelf”, stelde Musk in een reeks tweets over zijn nieuwe plan. De uiteindelijke score zou deels op basis van publiek worden bepaald. Andere informatie over de werking van een mogelijk algoritme ontbreekt.

Of het werkelijk tot een site komt is de vraag, maar techjournalist Mark Harris merkt op dat al in oktober vorig jaar Musk in Californië een bv liet oprichten met de naam Pravda:

Er is uiteraard ook stevige kritiek op het plan van Musk, dat het Trump-handboek gebruikt: onwelgevallige berichten zijn per definitie ongeloofwaardig of geschreven vanuit rancune en jaloezie. Trump onthulde recent tegenover veteraan-journaliste Lesley Stahl dat zijn constante aanvallen op de pers simpelweg een strategie zijn.

Musk ziet het probleem van een publiek ratingsysteem niet: “Waarom zijn journalisten (en hoofdredacteuren in het bijzonder) zo bezorgd over het publiek die hun geloofwaardigheid vaststelt? Zelf doen ze de hele dag niets anders dan mensen beoordelen, ogenschijnlijk voor hetzelfde publiek dat ze verachten”, aldus Musk.

Verder kwam een gretige respons van De Correspondent-hoofdredacteur Rob Wijnberg, op de litanie van Musk dat de journalistiek alleen nog door reclame en clickbait wordt gestuurd, hem op kritiek te staan.

Een beoordeling zou ook in het voordeel van media uitpakken, stelt Musk. “Het hele punt van zo’n site is het herstellen van vertrouwen in de media. Ze realiseren zich niet hoe weinig geloofwaardigheid ze onder publiek nog bezitten.”

 

Bekijk meer van

Elon Musk

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.