word studentlid

— donderdag 6 januari 2022, 09:58 | 0 reacties, praat mee

Eindstand juridisch conflict over Sinterklaas-foto’s: 18.000 euro

Eindstand juridisch conflict over Sinterklaas-foto’s: 18.000 euro
November 2020: de Sint arriveert bij de Heilig Landstichting. (NB: deze foto noch de fotograaf was bij de genoemde rechtszaak betrokken) | ANP

Twee mannen die zonder toestemming adverteerden met foto's van een professionele fotograaf zijn na een reeks rechtszaken veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding en het betalen van fors opgelopen proceskosten. De vader en zoon treden al jaren op als Sint en Piet en gebruikten voor advertenties op Facebook en Marktplaats foto's die door een professionele fotograaf zijn gemaakt. Die eiste in 2018 4000 euro schadevergoeding. Laatste wijziging: 7 januari 2022, 08:32

De vader en zoon haalden foto’s offline maar weigerden de rekening te betalen, onder meer met het verweer dat de foto’s “te banaal en alledaags” waren om onder auteursrecht te vallen.

In 2019 volgde een rechtsgang, meldt RTL Nieuws. Daar kreeg de fotograaf in eerste instantie ongelijk én werd hij veroordeeld tot het dragen van de proceskosten, toen al begroot op ruim 8000 euro.

Een hoger beroep volgde, waarin de rechter uiteindelijk de fotograaf gelijk gaf. Wel werd de vergoeding voor hergebruik van foto’s verlaagd naar uiteindelijk 1125 euro. De vader en zoon moeten nu echter de proceskosten van de fotograaf vergoeden. Dat bedrag is opgelopen tot 9000 euro.

Inclusief de eigen juridische kosten én de schadevergoeding voor de inbreuk op het auteursrecht is de eindstand daarmee zo’n 18 duizend euro.

De rechter wijst op “de vele onnodige en kansloze verweren” die de zaak onnodig gecompliceerd heeft gemaakt. Het duo heeft daarmee “de advocaatkosten in aanzienlijke mate opgedreven”. De juridische kosten die de fotograaf daarom heeft moeten maken zijn daardoor niet onredelijk of onevenredig, stelt de rechter.  Meer bij RTL Nieuws /

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.