— donderdag 30 januari 2014, 14:53

Einde aan NOS videodienst

De NOS stopt met het aanbieden van gratis videomateriaal aan nieuwssites, zo meldt de nieuwsorganisatie. NOS en NPO hebben na twee jaar experimenteren de aanvraag bij het Ministerie van OCW voor goedkeuring van het kanaal ingetrokken. NOS-directeur Jan de Jong betreurt het stoppen van het kanaal. Maar de belangstelling viel tegen en ook was er kritiek op de voorwaarden waaronder het kanaal werd aangeboden. Zo wilde veel sites rond onze beelden hun eigen reclame plaatsen, maar dit is niet toegestaan op grond van de Mediawet. Het kanaal was een initiatief waarmee de NOS inspeelde op de adviezen van de Commissie Brinkman. Die Commissie stelde in 2009 vast dat de gebrekkige beschikbaarheid van videomateriaal een belangrijk obstakel was voor een succesvolle aanwezigheid van de kranten op het internet. Het kanaal stelde nieuwsvideo’s van de NOS gratis beschikbaar aan kranten- en andere nieuwssites.

Er is veel kritiek geweest op de videodienst. volgens critici was de dienst marktverstorend en schadelijk voor de pluriformiteit van de nieuwsvoorziening. Volgens commerciële partijen kwam de NOS in het vaarwater te zitten van commerciële leveranciers die dezelfde diensten aanbieden.

Bekijk meer van

NOS

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.