word studentlid

— woensdag 11 oktober 2017, 15:59 | 0 reacties, praat mee

EHRM: Noorse journalist onterecht veroordeeld tot boete

EHRM: Noorse journalist onterecht veroordeeld tot boete
AFP / Frederick Florin

De Noorse journalist Cecilie Becker is in 2012 ten onrechte veroordeeld tot het betalen van een boete van 30.000 Noorse kronen (omgerekend zo'n 3700 euro), omdat ze vertikte de identiteit van haar bron Mr. X bekend te maken en te getuigen in een rechtszaak tegen hem. De bron van Becker – werkzaam bij de online krant DN.no – werd beschuldigd van het manipuleren van de financiële markt, nadat hij Becker vertrouwelijke informatie verstrekte over de slechte financiële situatie van het Noorse oliebedrijf DNO. Na het verschijnen van het artikel zakte de waarde van de aandelen van DNO met 4,1 procent.

De veroordeling had niet mogen gebeuren, heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) vorige week bepaald. Het opleggen van de boete was in strijd met artikel 10 van van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, waarin de vrijheid van meningsuiting is geregeld. Volgens het Hof bleken het bekend maken van de bron en de getuigenis van Becker niet noodzakelijk om de veroordeling van Mr. X rond te krijgen, aangezien hij zijn identiteit zelf al bekend had gemaakt bij de politie.

Volgens het EHRM zijn Beckers journalistieke methodes daarnaast nooit ter discussie gesteld en is ze niet beschuldigd van illegale activiteiten. Noorwegen dient de boete kwijt te schelden of deze – indien hij al betaald is – binnen drie maanden terug te betalen aan Becker. Het complete vonnis is hier te downloaden als PDF.

Bekijk meer van

Noorwegen Cecilie Becker

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.