website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

EHRM: Noorse journalist onterecht veroordeeld tot boete

Nick Kivits — Geplaatst op woensdag 11 oktober 2017, 15:59

AFP / Frederick Florin

AFP / Frederick Florin

Nieuws

De Noorse journalist Cecilie Becker is in 2012 ten onrechte veroordeeld tot het betalen van een boete van 30.000 Noorse kronen (omgerekend zo’n 3700 euro), omdat ze vertikte de identiteit van haar bron Mr. X bekend te maken en te getuigen in een rechtszaak tegen hem. De bron van Becker – werkzaam bij de online krant DN.no – werd beschuldigd van het manipuleren van de financiële markt, nadat hij Becker vertrouwelijke informatie verstrekte over de slechte financiële situatie van het Noorse oliebedrijf DNO. Na het verschijnen van het artikel zakte de waarde van de aandelen van DNO met 4,1 procent.

De veroordeling had niet mogen gebeuren, heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) vorige week bepaald. Het opleggen van de boete was in strijd met artikel 10 van van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, waarin de vrijheid van meningsuiting is geregeld. Volgens het Hof bleken het bekend maken van de bron en de getuigenis van Becker niet noodzakelijk om de veroordeling van Mr. X rond te krijgen, aangezien hij zijn identiteit zelf al bekend had gemaakt bij de politie.

Volgens het EHRM zijn Beckers journalistieke methodes daarnaast nooit ter discussie gesteld en is ze niet beschuldigd van illegale activiteiten. Noorwegen dient de boete kwijt te schelden of deze – indien hij al betaald is – binnen drie maanden terug te betalen aan Becker. Het complete vonnis is hier te downloaden als PDF.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

OnlyHuman