— donderdag 11 juni 2020, 12:00 | 0 reacties, praat mee

Eervolle vermelding Nederlandse productie bij European Press Prize 2020

Journalistieke producties uit Bosnië, Georgië, Roemenië, Noorwegen en Slowakije zijn dit jaar in de prijzen gevallen tijdens de uitreiking van de European Press Prize.

De Nederlandse productie Born Free – Mandela’s Generation of Hope van journalisten Ilvy Njiokiktjien, Henrik Kastenkov, Reinier van den Bos, Michiel Hazebroek, Thomas Knijff en Hens Zimmerman heeft een eervolle vermelding gekregen in de categorie innovatie.

De prijs in de categorie onderzoeksjournalistiek is gegaan naar de productie Trigger Warning van de Noorse omroep NRK. De jury noemt het onderzoek van Annemarte Moland, Even Kjølleberg en Ruben Solvang “een riskant, maar moedig en schokkend verslag over zelfverwonding in Noorwegen”. “Het onderwerp ligt heel gevoelig, maar de productie laat zien dat er grote verborgen netwerken zijn die automutilatie onder tieners proberen te verergeren. Dat verdient onze aandacht.”

De prijs in de categorie verslaggeving is uitgereikt aan de Georgische tak van het online medium Coda Story. Het winnende verhaal – The Uyghur women fighting China’s surveillance state – gaat over een digitale oorlog die China voert tegen zijn moslimminderheid. De jury roemt de mix van kunst en journalistiek in de manier waarin het verhaal online wordt verteld.

Overige prijzen waren er voor de Slowaakse krant SME (in de categorie opinie) en het Roemeense kwartaalblad Decât o Revistă (in de categorie innovatie). Een speciale prijs werd uitgereikt aan het Balkan Investigative Reporting Nework Bosnia and Herzegovina, dat in 2005 werd opgericht om inwoners van Bosnië en Herzegovina informatie te verschaffen over de wetgeving in hun land. Meer informatie bij European Press Prize

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.