banner festival 23

— maandag 23 mei 2022, 13:19 | 0 reacties, praat mee

Eerste Tegels bekendgemaakt: NOS op 3 en Nieuwsuur winnen in categorie Online voor MH17-tapes

De officiële uitreiking vindt maandagavond in Den Haag plaats, maar de organisatie heeft 's middags al enkele Tegel-winnaars bekendgemaakt. Het gaat om de categorieën Audio, Pioniers en Online. In die laatste categorie won een samenwerking van Nieuwsuur en NOS op 3 voor hun productie De MH17-Tapes de Tegel. Laatste wijziging: 23 mei 2022, 15:59

In de categorie Audio/Podcast kregen Anngriet Wietsma en Joram Willink de Tegel voor hun podcast De Deventer Mediazaak, die ze voor Argos maakten.

Thijs Broekkamp kreeg de Tegel in de categorie Pioniers uitgereikt. Broekkamp maakte voor de VPRO de reportage Jezidi getuigenissen ongehoord.

Nominaties Online
Eefje Suijkerbuijk, Annelies Termeer, Marlijn Aarts, Eritia de Jonghe, Charissa Promes, Viviënne de Wolff: Maandverbond
Serie over de hormooncyclus van de vrouw. Door middel van deze serie willen de makers meer duidelijkheid geven over deze maandelijkse periode van de vrouw.

Jerry Vermanen, Judith Meulendijks, Justus Cooiman, Angélique van Beers, Anna Gimbrère, Wouter Hoek, Els Engel, Charlotte Claessen, Sietze van Loosdregt: Online Shaming
Serie over online pesten. Er wordt ingegaan op hoe online pesten het leven van jongeren op zijn kop kan zetten. Daarnaast wordt er gekeken naar de manieren die ouders en instanties kunnen toepassen om online pesten tegen te gaan.

Gert-Jan Dennekamp, Daan van Elk, Leendert de Keijzer (Nieuwsuur) Ardi Vleugels, Devran Alkas, Rick Storm, Cheuk-Ming Tang (NOSop3): De stemmen bij de MH17
Samenvoeging van meer dan duizend telefoongesprekken uit Oost-Oekraïne rond de periode dat MH17 werd neergehaald. Door middel van de reconstructie proberen de makers een duidelijker beeld te geven van de situatie in het gebied in juli 2014.

Martijn Eerens, Gabriel Eisenmeier, Titus Knegtel, Haro Kraak, Hessel von Piekartz en Erik Verwiel: En toen waren ze binnen: een reconstructie van de chaos in het Capitool
In deze reconstructie wordt teruggegaan naar 6 januari 2021. Op die dag bestormden Trumpaanhangers het Capitool in Washington D.C., nadat hij hen had opgeroepen om naar het overheidsgebouw toe te gaan.

NOSop3 in samenwerking met de Haagse redactie en Albert Bos in het bijzonder voor de lives: NOSop3 explainer: de grootste partijen + NOSop3 Verkiezingsprogramma uitgelegd
Productie van de NOS waarin ze langs de 13 grootste partijen gaan. Er wordt in het kort samengevat waar de partijen voor staan en wat ze belangrijk vinden. In de andere productie konden jongeren vragen stellen aan lijsttrekkers.

Nominaties Pioniers
Romy van der Burgh, Esther Chavannes, Gina Lafour, Marieke Rotman, Allart van der Woude: Hoe de christelijke anti-abortuslobby stilletjes steeds meer voet aan de grond krijgt
Productie door journalisten van De Groene Amsterdammer over de spijtpil. Vrouwen die abortus willen plegen worden soms overgehaald door leden van de antiabortusbeweging om deze onveilige pil te nemen.

Thijs Broekkamp: Jezidi getuigenissen ongehoord
Sinds de zomer van 2021 erkent het kabinet de inval van IS in de Syrische stad Sinjar als genocide. In de stad woonden destijds veel jezidis, een religieuze minderheid in het land. Het kabinet beloofde om de nabestaanden en overlevenden tegemoet te komen. Thijs Broekkamp ging naar de stad toe om te kijken of Nederland daad bij het woord heeft gevoegd.

Wafa Al Ali: Generatie 9/11
Wafa Al Ali blikt na 20 jaar terug op hoe mensen met haar omgingen na de aanslagen van 9/11. In Enschede was ze als moslima een uitzondering. Voor 9/11 waren veel kinderen om geïnteresseerd in haar geloof. Na de aanvallen in New York maakte deze interesse plaats voor wantrouwen en pestgedrag.

Maarten van Gestel: 3 alternatieve coronaproducties
Maarten van Gestel is genomineerd voor producties over verschillende onderwerpen rondom corona. Ze gaan over vragen die men had over vaccins en over de avondklok. De laatste productie gaat over een groep ‘pedohunters’ die tijdens de coronacrisis het heft in eigen handen om pedofielen aan te pakken.

Nikki Brands: De ‘verroompottisering’ van onze kust
3 producties van Nikki Brands over de verandering van de Nederlandse natuur door vakantieparken en andere recreatiegebieden. Overnachten in de natuur in Nederland is razend populair, maar dat gaat ten koste van beschermde natuurgebieden.

Nominaties Audio/Podcast
Annegriet Wietsma en Joram Willink: De Deventer mediazaak

Marjolein Knol en Emmie Kollau: Buiten de Muren

AudioCollectief SCHIK en Sofie Peeters: Geen Kleine Man

Simone Eleveld en Anneke Stoffelen: Een soort god

Rivkah op het Veld, Winfried Baijens en Jeroen Gortworst: De Schaduwspits

Bekijk meer van

Tegel

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.