word studentlid

— vrijdag 13 september 2013, 09:10 | 0 reacties, praat mee

Een rechtbank­tekenaar moet het moment stelen

Een rechtbank­tekenaar moet het moment stelen

In Nederlandse rechtbanken mogen geen foto’s worden genomen van verdachte personen, om hun privacy te beschermen. Er zit iets beschaafds in dat verbod, omdat het ervan uitgaat dat ook criminelen recht hebben op respect, maar er kleeft ook iets dubbelzinnigs aan omdat diezelfde crimineel wel mag worden getekend. En een goede tekenaar levert minstens zo gedetailleerd werk af als een fotograaf. Dat blijkt tenminste uit de rechtbankportretten van Aloys Oosterwijk, die in zijn boeken ‘Op de huid 1’ en ‘Op de huid 2’ ruim vijfhonderd prenten bundelde en in ‘De Politierechter – Alledaagse criminaliteit’ een fraai beeld gaf van de Nederlandse rechtbanken. Laatste wijziging: 17 april 2014, 13:43

Een van Oosterwijks collega’s heeft nu zijn voorbeeld gevolgd met het boek ‘Tekenen en illustreren met Felix Guérain – Het geheim van de rechtbanktekenaar’, waarin Ron Goudzwaard de teksten voor zijn rekening nam. Volgens het voorwoord gaat om zowel ‘een praktisch instructieboek’ als ‘een beknopte autobiografie’, een dubbele inhoud die het geheel wat mank laat lopen. Tot aan bladzijde 54 staat het boek vol met tips over perspectief, compositie en materiaalgebruik, daarna is eindelijk het werk van Felix Guérain als rechtbanktekenaar aan de beurt.

En dan wordt het interessant. ­Guérain vertelt hoe hij na afloop van bepaalde processen soms huilend achter het stuur zit. ‘Delicten die te maken hebben met kindermisbruik, zelfs tot aan de dood toe, raken mij diep.’ Daarom is een zekere hardheid vereist om tijdens de rechtszaak zelf goed te blijven observeren. ‘Het moeilijke van rechtbanktekenen is feitelijk dat je altijd schuin achter de persoon zit. Vaak krijg je maar heel even het gezicht te zien. Je moet dan het moment “stelen” en opslaan in je hoofd.’ Gedenkwaardig was het gezicht van topcrimineel Holleeder, die zich naar Guérain omdraaide om te vragen of hij hem wel mooi wilde tekenen! Nog diezelfde avond mocht de tekenaar hierover komen vertellen bij De Wereld Draait Door.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.