basis naar compleet

— woensdag 1 december 2010, 10:59 | 1 reactie, praat mee

Een pietsie begrip voor de PVV

Kees Schaepman vraagt zich af of ‘Hero Brinkman ook past in het ploegje draaiende en jokkende zondaars dat de PVV Kamerfractie infecteerde. Veroordeeld is hij nooit, dus heeft hij (voor zover bekend) ook nooit een veroordeling verzwegen. Had hij Wilders zijn verkeersovertreding uit 2001 moeten opbiechten? Ik kan mij eerlijk gezegd voorstellen dat hij die werkelijk vergeten was.’

Laatste wijziging: 1 december 2010, 12:01

Dat was genieten: Eric Lucassen die, nu ook nog achtervolgd door deurwaarders, excuses blééf aanbieden. James Sharp die eieren voor zijn geld koos en de fractie verliet. En dan hadden we ook nog Marcial Hernandez, die een schikking wil treffen nu hij verdacht wordt van het uitdelen van een kopstoot. Het kon niet op: daar verscheen ook nog Jhim van Bemmel op het toneel, de dronken rijder die vrachtbrieven vervalste. En dan, als klap op de vuurpijl, PVV-democraat Hero Brinkman die met drank in zijn lijf plankgas aan de politie trachtte te ontsnappen.

Laat ik het bekennen: ik lust pap van zulk nieuws! Dat de PVV een onverbiddelijke aantrekking uitoefent op proleten, vermoedde ik al. Nu bleek de partij dus ook een thuis te bieden aan hufters.

Maar past Brinkman wel in dat ploegje draaiende en jokkende zondaars dat de PVV Kamerfractie infecteerde? Veroordeeld is hij nooit, dus heeft hij (voor zover bekend) ook nooit een veroordeling verzwegen. Had hij Wilders zijn verkeersovertreding uit 2001 moeten opbiechten? Ik kan mij eerlijk gezegd voorstellen dat hij die werkelijk vergeten was. Brinkman wist dat zijn doopceel grondig gelicht zou worden toen hij weigerde in te gaan op de vraag van RTL 4 of hij ooit veroordeeld was – de beste trigger om journalisten in je spoor te trekken. Ik schat hem niet zo dom in, dat hij desondanks opzettelijk zo’n pijnlijk akkevietje verzweeg.

Ferry Mingelen betitelde de royaal uitgeserveerde Brinkman-scoop als ‘een verhaal van dertien in een dozijn’. Ware het niet dat… Want Brinkman was agent toen hij zijn overtreding beging.
Brinkman had op 13 februari 2001 tot diep in de nacht gewerkt. Voor hij naar huis reed, dronk hij paar glazen wijn. Niet te veel – hij zat onder het maximaal toegestane promillage. Maar dat bleek pas later, op het politiebureau. Als je met alcohol op achter het stuur zit, weet je nooit zeker of je over de fatale grens heen bent gegaan. Dus toen Brinkman een politieauto zag, doofde hij de lichten van zijn Ford Escort en reed hard weg.

Dom!

Maar onbegrijpelijk?

Brinkman had destijds relatieproblemen, nu dreigde zijn carrière als politieman ook nog schade op te lopen. Dus: wegwezen. Achteraf schaamde hij zich vooral, en terecht, tegenover zijn collega’s. Zijn misstap kostte hem een boete 200 euro.

Nieuwsuur trok bijna negentien minuten uit voor een reconstructie van de affaire Brinkman, gevolgd door viereneenhalve minuut voor het commentaar van de zondaar zelf. Ruim 22 minuten voor één item: dat is topnieuws!

Het was een uitzending, die in alle opzichten voldeed aan wat ik maar even de Eisen van Storms zal noemen. Keurige journalistiek dus.

Maar maatvoering is ook een criterium, al noemt de ethicus Storms dat niet.

En het was wel véél aandacht voor wat in feite een minidrama was. ‘Eigenlijk klein menselijk leed’, zei ook Ferry Mingelen. Het verhaal werd vervolgens, voorspelbaar, gretig opgepikt door andere media. Zo zie je nieuws vanzelf groeien.

De PVV klaagt over een heksenjacht door de media. En tot mijn eigen ongenoegen kan ik daar dit keer een pietsie begrip voor opbrengen. Bij een partij waarin zoveel verzwakt groot wild rondloopt, werkt schieten op muggen averechts. Het geeft de indruk dat er met de ontmaskerde fraudeurs, vechtjassen en buurtterroristen dan ook wel niet zo héél veel aan de hand zal zijn.

Kees Schaepman is freelance journalist

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Vladimir Bartelds, 3 december 2010, 07:14

Hoi Kees, volgens diverse berichten schatten de achtervolgende agenten de snelheid van de vluchtende Hero B. op zo’n 100 km/h. Met gedoofde lichten binnen de bebouwde kom ben je dan een enorm gevaar. Ik denk dat als deze zaak was voorgekomen, de rechter het agent zijn als verzwarende omstandigheid had meegerekend. Wat mij verontrust is dat dienders dus hun collega er met een sisser af lieten komen. Rijbewijs invorderen en voor laten komen, was in elk ander geval de route geweest.
De heksenjacht van Geert gaat volgens mij niet zozeer over de overtredingen op zich alswel om de combinatie met verzwijgen, bagatelliseren en ontkennen. Politici hoeven van mij helemaal niet brandschoon te zijn, enige levenservaring lijkt mij een pre, maar een redelijk geheugen vind ik wel belangrijk.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.