training eu starters

— donderdag 20 februari 2014, 08:32 | 0 reacties, praat mee

Een passie voor lezen en turven

Sinds een schoolreisje naar de Nieuwe Rotterdamsche Courant in 1937 had Jan van de Plasse (1920) een passie voor kranten. Hij las er niet alleen minstens zes per dag, maar telde en noteerde ook alles wat hem van belang leek. Tientallen jaren deed hij verslag van zijn bevindingen, eerst in het religieus-socialistische blad Tijd en Taak en later - onder de naam Zomaar een lezer - in De Journalist.

Laatste wijziging: 1 april 2014, 12:47

Vooral sinds zijn pensionering bij Shell heeft Van de Plasse zijn hobby met hartstocht beoefend. Hoewel hij ook andere kranten en opiniebladen las, richtte zijn meer systematische personderzoek zich op De Telegraaf, Algemeen Dagblad, Het Parool, Trouw, de Volkskrant en NRC Handelsblad (De Landelijke Zes). Hij inventariseerde en vergeleek koppen, de lengte van artikelen, de omvang van rubrieken (binnen- en buitenland, sport), de aandacht voor bepaalde onderwerpen (koningshuis, Tour de France, oorlog in Irak), het aantal pagina’s per dag, de oplages en nog veel meer.

Uit zijn zorgvuldig bewaarde notities kon hij de wonderbaarlijkste conclusies trekken. Bijvoorbeeld dat in de periode 1981-1998 twee oorlogen het hoogst scoorden in de Top tien van 31.000 onderzochte openingskoppen (ex-Joegoslavië 379, Golfcrisis 362) en dat bij binnenlandse openingen kabinets­formaties bovenaan staan. Tussen 1981 en 1998 voerde Ruud Lubbers het persoonlijk klassement aan met 417 koppen, gevolgd door Gorbatsjow (238), Reagan (237) en Wim Kok (206). De dood van Diana vulde de eerste septemberweek van 1997 in de zes onderzochte kranten ruim honderd pagina’s, waarbij De Telegraaf en het AD het meest uitpakten.

Van de Plasse besloot zijn overzichtsartikel in 1998 met de woorden: ‘Zeventien jaar dagelijks zes kranten lezen voor De Journalist lijkt veel, maar het waren slechts 991.099 pagina’s. And never a dull moment.’ En hij bleef lezen en turven.

De liefde van Jan van de Plasse voor de krant bleek ook uit zijn boek ‘Kroniek van de Nederlandse Dagbladpers’ (1999), waarin hij tal van feiten en weetjes uit de persgeschiedenis bijeenbracht, zoals eerste en laatste verschijningsdata, primeurs en canards, eerste foto’s en beroemde journalisten.

Wie zoveel kranten las als Jan van de Plasse moest vaak zijn handen wassen. Maar hij had het er graag voor over. Zijn grootste trots was dat hij als enige niet-journalist zo lang medewerker kon zijn van het vakblad voor journalisten.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.