mgm nvj maart

— woensdag 7 juni 2023, 10:00 | 0 reacties, praat mee

Een creatieve sleur? ChatGPT trok me eruit

Een creatieve sleur? ChatGPT trok me eruit
Nick Kivits - © Duco de Vries

De man met de hamer raakte me een tijdje geleden hard. En precies op het moment waarop dat niet uitkwam. In het staartje van de week moest er nog één belangrijke deadline worden weggepoetst. Het was ook geen kleine. Of ik even in een kleine zeshonderd woorden aan kinderen kon uitleggen wat kunstmatige intelligentie (AI) is en hoe het werkt, aldus mijn agenda. Maar ja, die man met de hamer hé. Laatste wijziging: 7 juni 2023, 14:05

Tot dusver was ik geneigd om voorzichtig om te gaan met kunstmatige intelligentie inzetten in mijn eigen werk. Er óver schrijven? Prima. AI vragen suggesties voor invalshoeken te geven? Ook goed te doen. Maar een schrijfrobot – in dit geval ChatGPT – vragen om dan maar meteen een heel verhaal te maken, dat was mijn journalistieke eer te na.

En toch vroeg ik een kwartiertje later – toen er op mijn scherm nog altijd niet meer stond dan een knipperende cursor – ChatGPT precies dat te doen. In vijf minuten ‘componeerde’ ik een prompt, een uitgebreide opdracht die ChatGPT precies vertelde wat hij moest gaan maken, wie de doelgroep was en hoé hij moest schrijven (‘Maak ook af en toe een grapje’).

Het resultaat stond een minuut later op mijn scherm: zeven alinea’s tekst, waarin ChatGPT netjes uitlegt hoe generatieve kunstmatige intelligentie werkt én rekening houdt met het referentiekader van de doelgroep. De tekst vergelijkt AI met een ‘toverstaf’, legt uit hoe een kinderbrein zélf leert en wat de overeenkomsten zijn tussen die manier van leren en de wijze waarop AI leert.

In de basis een prima tekst voor de doelgroep (je leest mijn prompt en het resultaat hieronder), op de matige intro en slotalinea na. En iemand moet ChatGPT ook nog uitleggen dat wanneer je een grap maakt je niet eerst moet aankondigen dát je een grap maakt.

De tekst één op één inleveren, was mede daardoor geen succes geworden. En daarnaast wilde ik ook nog wat actuelere ontwikkelingen in mijn echte artikel meenemen. Maar al met al bleek het schrijfsel van ChatGPT goed genoeg om me uit mijn creatieve sleur te trekken. Blijkt dat van die toverstaf tóch te kloppen.

Deze opdracht (in vaktermen een ‘prompt’) legde ik voor aan ChatGPT:
‘Doe je voor als journalist. Je bent een expert in het versimpelen van complexe onderwerpen. Je schrijft journalistieke artikelen voor kinderen van 8 jaar oud. Schrijf nu een artikel van 500 tot 600 woorden over kunstmatige intelligentie. Werk in alinea’s van maximaal 100 woorden lang. Het artikel moet in ieder geval vertellen hoe generatieve kunstmatige intelligentie werkt en hoe kunstmatige intelligentie leert. Schrijf het verhaal in het Nederlands. Schrijf op een luchtige toon en maak ook af en toe een grapje.’

Met deze tekst kwam ChatGPT vervolgens op de proppen
Titel: Kunstmatige Intelligentie: De Super Slimme Robots van de Toekomst!

Paragraaf 1:
Hé daar, jonge ontdekkingsreizigers! Vandaag gaan we het hebben over een super cool onderwerp: kunstmatige intelligentie! Je hebt vast weleens gehoord van robots, maar wist je dat sommige van die robots slim genoeg zijn om zelfstandig dingen te leren en beslissingen te nemen? Dat komt door kunstmatige intelligentie, of KI zoals we het af en toe noemen.

Paragraaf 2:
Oké, laten we het hebben over generatieve kunstmatige intelligentie. Stel je voor dat je een robot bent die heel graag schilderijen wil maken, maar je hebt geen idee hoe je moet beginnen. Generatieve KI helpt je daarbij! Het is als een creatieve assistent die je de eerste paar penseelstreken laat zien en je dan aanmoedigt om je eigen unieke kunstwerk te maken. Het is als een toverstaf voor je creativiteit!

Paragraaf 3:
Nu, laten we eens kijken hoe kunstmatige intelligentie leert. Stel je voor dat je een nieuwe dans wilt leren. In het begin zul je misschien wat hulp nodig hebben, maar na verloop van tijd word je steeds beter en kun je de dansbewegingen helemaal zelf uitvoeren. Zo werkt het ook met KI! Het begint met een heleboel gegevens en voorbeelden om van te leren. Door patronen en regels te herkennen, kan KI steeds slimmer worden en taken uitvoeren zonder hulp.

Paragraaf 4:
Nu wordt het tijd voor een grapje! Wist je dat sommige mensen denken dat KI in de toekomst zo slim zal worden dat ze ons allemaal zullen overnemen? Maar maak je geen zorgen, we hebben de robots nog steeds nodig om pizza’s te bezorgen en ons te helpen met saaie klusjes. We kunnen ze gewoon vragen om vriendelijk te zijn en niet al te bazig!

Paragraaf 5:
Terug naar KI. Het is superhandig in verschillende gebieden, zoals gezondheidszorg, transport en zelfs in spelletjes! Misschien heb je weleens een computer tegen een mens zien schaken? Nou, die computer gebruikt kunstmatige intelligentie om de beste zetten te berekenen en de mens uit te dagen. Soms kunnen robots slimmer zijn dan mensen in specifieke taken, maar we hebben nog steeds onze eigen unieke vaardigheden waar we trots op kunnen zijn!

Paragraaf 6:
Voordat we afsluiten, wil ik je een geheim vertellen: jij kunt ook een beetje kunstmatige intelligentie zijn! Elke keer dat je iets nieuws leert, elke keer dat je een probleem oplost of een vraag beantwoordt, gebruik je je eigen denkkracht, net als KI. Dus wees niet bang voor de slimme robots in de toekomst, want jij hebt ook superkrachten!

Paragraaf 7:
Nou, lieve lezers, dat was het voor vandaag. We hebben geleerd over kunstmatige intelligentie, generatieve KI en hoe KI leert

Bekijk meer van

ChatGPT

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.