data als kans

— donderdag 11 juni 2015, 09:21 | 0 reacties, praat mee

‘Dwangsom Wob gaat verdwijnen’

Jerry Lampen / ANP

Een Kamermeerderheid van VVD en PvdA stuurt in het kader van aanpassingen aan de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) aan op het laten vervallen van de dwangsom. Volgens de partijen wordt die dwangsom al jaren misbruikt door mensen die opzettelijk complexe verzoeken indienen, waar gemeenten óf onmogelijk binnen de gestelde termijn aan kunnen voldoen óf daardoor de dwangsom van ruim 1200 euro alvast reserveren om van het verzoek af te zijn. Het CDA kreeg onvoldoende steun voor een standaardisering van Wob-verzoeken, om met afgekaderde formulieren de opzettelijk exotische vragen uit te wieden. De dwangsom zou vervangen moeten worden door een bezwaarprocedure, vindt het kabinet. Minister Plasterk wil dat zulke bezwaren door de rechter worden getoetst, maar Kamerlid Manon Fokke (eveneens PvdA) vindt dat - ook vanwege de mogelijke kosten - een hoge drempel. Laatste wijziging: 12 juni 2015, 11:18

Een laagdrempelig alternatief is wenselijk, vindt Fokke. In een amendement - dat journalistenvereniging NVJ steunt - stelt ze voor dat het bezwaar wegens het niet tijdig beslissen op een informatieverzoek bij het bestuursorgaan zelf óf bij de rechter kan worden ingediend. De termijn waarop indieners een beslissing horen zou volgens Fokke van 8 naar 6 weken moeten. Ze stelt verder vooor om over drie jaar de impact van de voorgestelde wijzigingen te evalueren.

Gezien de tegenstand bij andere partijen in de Tweede Kamer tegen het afschaffen van de dwangsom, is het nog maar de vraag of de Eerste Kamer instemt, meent de Telegraaf.

Bekijk meer van

wob Wob Recht

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.