‘Durf te ondernemen, juist nu’

Anticyclisch denken, daar zijn ze nogal van bij AutoWeek. Afgelopen jaar verschenen er twee nieuwe glossy’s. En daar bleef en blijft het niet bij: hoofdredacteur Robert van den Ham kiest ervoor om met zijn merk in elk mediasegment aanwezig te zijn. En, hij kijkt ook over de grens. Villamedia vroeg hem zijn ideeën te delen.
Ik zie de gezichten van een aantal concullega’s nog voor me en zag ze denken: ‘dus jij gaat eventjes twee nieuwe tijdschriften lanceren? Over auto’s? Nu, in deze tijd?’ Ja dus. Anticyclisch reageren, daar zijn we namelijk nogal van bij AutoWeek. Begin dit jaar kwamen we met twee nieuwe glossy magazines – AutoWeek Classics en GTO Magazine – en de verkoopcijfers en advertentieopbrengsten bewezen al snel ons gelijk: geloof in niches. AutoWeek Classics levert elke maand een losse verkoop tussen de 10.000-12.000 exemplaren op en GTO tegen de 10.000 stuks, los van de 43.000 AutoWeek-abonnees die GTO ook ontvangen. En natuurlijk gaan we in 2014 door met beide magazines, sterker nog, GTO Magazine gaat van drie naar vier keer per jaar.
Durf te ondernemen, juist nu. Het is mij de laatste maanden maar al te vaak ingefluisterd door toppers uit het bedrijfsleven. En gelukkig hebben we bij AutoWeek een goed team – redactie en marketing – die je dat niet twee keer hoeft uit te leggen. Tel daar het vertrouwen van je uitgever bij op en je kunt ook echt gaan ondernemen, ook bij Sanoma.
Mijn stelling is dat het nummer 1 automotive mediamerk van Nederland anno nu in elk mediasegment aanwezig moet zijn. Dat is wat de consument gewoon verwacht; die wil ons overal tegenkomen.
Daarnaast vind ik ook dat we over elk automotive segment moeten berichten, dus voor een bredere redactionele formule moeten kiezen. Dus niet meer vooral de nieuwe auto’s, maar juist ook bijvoorbeeld klassiekers en supercars op de kaart zetten. Daarmee zeg ik indirect ook het eeuwige doelgroepdenken binnen ons vak gedag. Je kunt mensen niet meer in een hokje stoppen en denken: voor jou, en voor jou alleen ga ik mijn blad maken. Als ik zo bij AutoWeek zou denken sluit ik direct al een heleboel lezers uit. Waar ik meer in geloof zijn ‘gevoelsgroepen’, waarbij de focus ligt op een brede lezersgroep die zich graag wil associëren met je merkwaarden. In ons geval: objectiviteit, betrouwbaarheid en actualiteit. Met die trefwoorden in je achterhoofd maken wij onze bladen en websites en bereiken wij bijvoorbeeld de jongen die net zijn rijbewijs heeft, de man die zijn eerste leaseauto gaat uitkiezen en de zestiger die financieel de ruimte heeft voor die ene klassieke auto waar hij al zo lang van droomt.
Naast de twee glossy’s lanceerden we begin dit jaar ook een video-app voor tablets. Als je het gebruik van tablets in de VS en Canada analyseert, dan zie je dat steeds meer mensen hun tablet gebruiken om ‘te kijken’ in plaats van ‘te lezen’. De verhouding kijkers naar YouTube via tablet of een PC/laptop, valt daar nu al in het voordeel van de tablet uit. We hebben daar tijdig op willen reageren en zijn als eerste medium in Nederland met een dergelijke tablet-app gekomen. Daarin hebben we de ruim tweeduizend video’s uit ons archief geplaatst en zijn we het programma-aanbod enorm gaan uitbreiden.
We hebben een eigen videocrew die niet louter meer autotests filmt, maar ook complete documentaires maakt, professionele showverslagen van autobeurzen en onder meer ook uitzendingen van ons AutoWeek Journaal filmt, regisseert en edit. Binnen de video-app hebben we social media ingebouwd, waardoor je op bepaalde tijdstippen kunt twitteren met een testredacteur over zijn mening over die ene auto waar je net de video van hebt zitten bekijken.
Verder zijn we begonnen met het in het Engels ondertitelen van video’s. Met ruim 40.000 downloads van de app en daarmee een enorm toegenomen aantal kijkers naar onze video’s op YouTube (intussen 1,2 miljoen uniek per maand), knijpen we elkaar op de redactie nog wel eens in de arm. Daarbij is de Mercur-nominatie voor de Innovatie van het Jaar natuurlijk al een fantastische blijk van waardering. We zetten overigens nog nadrukkelijker in op ‘bewegend beeld’, want ik verwacht in het voorjaar van 2014 de eerste aflevering van ons eigen televisieprogramma op SBS6. En dat programma wordt helemaal gemaakt door onze mensen, zowel de presentatie als de productie. Daarnaast zijn we ook nog in gesprek met de kabelaars om AutoWeek TV te realiseren, een 24/7 digitaal tv-kanaal.
Waar we intussen al wel groen licht voor hebben gekregen is ons jaarlijkse auto-event AutoWeek Live. We gaan dat in juni drie dagen lang organiseren in Lelystad, op het terrein van RDW. Het wordt allesbehalve een AutoRAI 2.0, alleen al omdat wij inzetten op het zelf kunnen rijden. De kombaan in Lelystad leent zich daar perfect voor. We kunnen die dagen maar liefst 9000 proefritten realiseren. Verder gaan we het binnenterrein vullen met alles dat aan AutoWeek gerelateerd is: nieuwe auto’s, klassiekers, youngtimers, supercars, you name it, het staat er. Denk verder aan parades, demonstraties en workshops. Het wordt een nieuw, echt dynamisch en interactief event, waar we onze bezoekers – we rekenen op circa 45.000 - bovendien niet de hoofdprijs voor gaan vragen.
Mag ik nog één andere merkextensie noemen? AutoWeek College. Ook daar gaan we in 2014 mee door. Geïnspireerd op Collegetour van de NOS en dan vertaald naar alles en iedereen die met auto’s te maken heeft. Met telkens een andere bezoekersgroep. Ons verlanglijstje van 2013 is uitgekomen, met onder meer BMW’s internationale design chef Adrian van Hooydonk en energie-expert prof. dr. Ad van Wijk.
En natuurlijk, crossmediaal als we zijn: van elk College maken we een videoreportage en een verslag voor onze bladen. Het past binnen de 360 graden-strategie waar we een jaar of vier geleden voor gekozen hebben. Alles wat we buiten de bladen doen, verwijst altijd door naar de bladen. Die vormen de verdieping. Nog wel, want als je mij dit over een klein jaar vraagt, dan ligt de focus nog veel meer op digitaal en video en komen de prioriteiten dus anders te liggen.
Onze verkochte oplage van AutoWeek ligt momenteel gemiddeld rond de 75.000. Daarvan zijn er ongeveer 43.000 abonnees, de rest is losse verkoop, leesmappen, relatie-abonnementen en wat dies meer zij. Een jaar geleden zaten we nog tegen de 85.000 aan. Maar ik ben er ook van overtuigd dat als AutoWeek nog louter een tijdschrift en website zou zijn, de tikjes in de oplage, klappen zouden zijn. Sterker nog, het principe van ver-merken, brandthinking, gaan we het nieuwe jaar loslaten op GTO. Dat gaan we transformeren naar een nieuw, dus van AutoWeek losstaand mediamerk, met een eigen website, een tablet-app en een YouTube-kanaal. GTO brengen we dan meteen naar België met een Vlaamse en Waalse versie. De tablet-app maken we nog internationaler met een magazine in het Engels en Frans. Om GTO groter te maken is Nederland te klein.
En nu we het toch over kansen over de grens hebben: weet je waar ik al heel lang naar uitkijk? Naar onze twee maanden in China. We gaan namelijk in het voorjaar met een deel van de redactie werken vanuit Beijing, op de redactie van onze collega’s van Autobild. Een unieke kans en echt, letterlijk onder het genot van een Chinees biertje met mijn Chinese collega bedacht. Er gebeurt zo enorm veel in China waar bovendien veel Nederlanders bij betrokken zijn, daar willen wij bovenop zitten. Voor onze bladen, websites, video, we gaan uitpakken, twee maanden lang met acht redacteuren. Hoe anti-cyclisch wil je het hebben?
Praat mee