— woensdag 17 oktober 2018, 12:36 | 0 reacties, praat mee

Duitsland: toename geweldsincidenten tegen journalisten

Demonstratie van rechtse groeperingen in Chemnitz, afgelopen zomer | Filip Singer / EPA

In Duitsland is een duidelijke toename van geweld tegen journalisten geconstateerd. Vooral extreem-rechtse demonstranten maken journalisten expliciet doelwit. De Duitse journalistenvereniging DJV vermoedt dat lang niet alle incidenten worden gemeld en daarmee geregistreerd.

Het Duitsland Instituut bericht over de stijging van bedreigingen en aanvallen op journalisten, Tot midden september was er sprake van 22 geweldsincidenten, waarvan 28 journalisten het slachtoffer waren. Begin oktober werd een neonazi-terreurgroep op gepakt die van plan was aanslagen te plegen op politici én journalisten.

Vorig jaar werden er vijf aanvallen op journalisten geregistreerd.

Een incident waarbij een man in de Saskische stad Chemnitz werd doodgestoken werd een brandpunt voor de anti-islambeweging Pegida en ultra-rechtse organisaties die tegen immigranten demonstreren. De journalistiek, die volgens deze groepen massa-immigratie faciliteert en misdaden door asielzoekers bagatelliseert, wordt daarbij als Lügenpresse weggezet, een van origine nazi-term.

“De beroepsgroep waarschuwt dat het consequente journalisten-bashen door rechtspopulisten leidt tot geweld”, schrijft het Duitsland Instituut. Bij demonstraties in Chemnitz werd gejaagd op journalisten, stelt DJV. Ze willen dat journalisten die van zulke demonstraties verslag doen persoonlijke bewaking krijgen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Saksen zegt dat de politie alert zal zijn op aanvallen om journalisten, maar wil geen persoonlijke bewaking toezeggen. Meer bij het Duitsland Instituut

Bekijk meer van

Duitsland Instituut Duitsland

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.