website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Duitsland: toename geweldsincidenten tegen journalisten

Lars Pasveer — Geplaatst in geweld op woensdag 17 oktober 2018, 12:36

Demonstratie van rechtse groeperingen in Chemnitz, afgelopen zomer | Filip Singer / EPA

Demonstratie van rechtse groeperingen in Chemnitz, afgelopen zomer | Filip Singer / EPA

Nieuws In Duitsland is een duidelijke toename van geweld tegen journalisten geconstateerd. Vooral extreem-rechtse demonstranten maken journalisten expliciet doelwit. De Duitse journalistenvereniging DJV vermoedt dat lang niet alle incidenten worden gemeld en daarmee geregistreerd.

Het Duitsland Instituut bericht over de stijging van bedreigingen en aanvallen op journalisten, Tot midden september was er sprake van 22 geweldsincidenten, waarvan 28 journalisten het slachtoffer waren. Begin oktober werd een neonazi-terreurgroep op gepakt die van plan was aanslagen te plegen op politici én journalisten.

Vorig jaar werden er vijf aanvallen op journalisten geregistreerd.

Een incident waarbij een man in de Saskische stad Chemnitz werd doodgestoken werd een brandpunt voor de anti-islambeweging Pegida en ultra-rechtse organisaties die tegen immigranten demonstreren. De journalistiek, die volgens deze groepen massa-immigratie faciliteert en misdaden door asielzoekers bagatelliseert, wordt daarbij als Lügenpresse weggezet, een van origine nazi-term.

“De beroepsgroep waarschuwt dat het consequente journalisten-bashen door rechtspopulisten leidt tot geweld”, schrijft het Duitsland Instituut. Bij demonstraties in Chemnitz werd gejaagd op journalisten, stelt DJV. Ze willen dat journalisten die van zulke demonstraties verslag doen persoonlijke bewaking krijgen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Saksen zegt dat de politie alert zal zijn op aanvallen om journalisten, maar wil geen persoonlijke bewaking toezeggen. Meer bij het Duitsland Instituut

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.