— dinsdag 14 december 2021, 08:45 | 0 reacties, praat mee

Drie jaar cel voor drie journalisten in Myanmar

Demonstratie tegen de coup in de staat Shan in mei 2021 - © Shwe Phee Myay News Agency / AFP

In Myanmar zijn drie journalisten van Kanbawza Tai News veroordeeld tot drie jaar cel op grond van artikel 505a van het wetboek van strafrecht. Artikel 505(a) stelt dat "elke poging om angst te zaaien, vals nieuws te verspreiden, [of] direct of indirect een strafbaar feit tegen een overheidsfunctionaris te plegen" strafbaar is, of elke actie die "haat, ongehoorzaamheid of ontrouw jegens het leger en de regering veroorzaakt".

Het gaat om redacteur Nang Nang Tai, verslaggever Nann Win Yi en uitgever Tin Aung Kyaw, meldt hun werkgever en Kanbawza Tai News-hoofdredacteur Zay Tai aan het Committee to Protect Journalists (CPJ) communiceerde. Kanbawza Tai News is een onafhankelijke nieuwssite die vooral over politiek en algemeen nieuws in de staat Shan bericht. Volgens CPJ’s hebben de site en hun Facebook-pagina meer dan 600.000 volgers.

Alle drie de journalisten werden op 24 maart 2021 gearresteerd in hun huizen in Hopong, in de staat Shan, nadat ze verslag hadden gedaan van protesten tegen de staatsgreep van 1 februari in het land, zei Zay Tai. Ze zitten sinds hun arrestatie in voorarrest. Er zou ook een arrestatiebevel voor Zay Tai zijn, maar hij is tot op heden niet vastgehouden, vertelde hij aan CPJ en The Irrawaddy.

De rechtbank veroordeelde ook Sai Si Thu, een familielid van Nang Nang Tai, tot drie jaar gevangenisstraf voor dezelfde aanklacht. Volgens de hoofdredacteur van Kanbawza Tai News is Sai Si Thu ten ornrechte als journalist bestempeld.

Myanmar staat op plek twee in de door CPJ vorige week gelanceerde lijst met een overzicht van landen waar de meeste journalisten in de gevangenis zitten. Meer bij CPJ

Bekijk meer van

Myanmar Kanbawza Tai News

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.