PersVeilig

— dinsdag 9 juni 2020, 09:47 | 0 reacties, praat mee

Drie jaar cel voor Britse man die 5G-zendmast in brand stak

© George Frey / AFP

De rechtbank in de Engelse stad Liverpool heeft een 40-jarige man veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor het in brand steken van een zendmast. Laatste wijziging: 9 juni 2020, 09:58

Hij dacht dat de 5G-mast verband hield met de verspreiding van het coronavirus, meldt RTL Nieuws. Uit analyse van gegevens uit zijn smartphone bleek dat de 47-jarige manager op internet had gezocht naar theorieën die 5G aan het virus koppelen, voordat hij de apparatuur onder de Vodafone-mast in brand stak. De man heeft schuld bekend.

Volgens het Openbaar Ministerie was de mast elf dagen lang buiten gebruik en wordt de schade geschat op 10.000 tot 15.000 Britse ponden.

In het Verenigd Koninkrijk zijn al tientallen masten in brand gestoken of pogingen daartoe gedaan. De brandstichtingen zijn mogelijk acties tegen het snelle 5G-netwerk. Op sociale media gaan ook complottheorieën rond over een verband tussen 5G en de verspreiding van het coronavirus, maar daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor.
Ook in andere landen, waaronder Nederland, is brand gesticht bij meerdere zendmasten. Hier zijn al zes verdachten hiervoor opgepakt.

Bekijk meer van

Groot-Brittannië 5G

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.