— vrijdag 13 mei 2022, 08:24 | 0 reacties, praat mee

DPG Media en boekenuitgevers komen met audio-streamingdienst Fluister

© Hollandse Hoogte / EyeEmMobile

De uitgeverijen Singel, VBK, WPG, boekhandel Libris, V-Ventures en DPG Media lanceren halverwege juni een nieuwe streamingdienst voor (audio)boeken en exclusieve podcasts. De dienst, Fluister, past in een trend waarin podcasts steeds vaker exclusief bij één platform te vinden zijn. Laatste wijziging: 13 mei 2022, 09:32

De uitgevers willen Fluister uniek maken ten opzichte van andere audio-streamingdiensten. Zo kunnen luisteraars onder andere auteurs en journalisten ‘volgen’ op het platform. Auteurs en journalisten krijgen een eigen pagina waarop ze mensen kunnen adviseren over bepaalde keuzes. Hierdoor is er meer interactie tussen luisteraars en makers.

Exclusieve podcasts
Met de komst van Fluiter zullen er nieuwe podcasts komen die alleen te luisteren zijn achter een betaalmuur. “In de wereld van de podcasts was er al langere tijd sprake dat dit er aan zat te komen”, aldus Elger van der Wel, producent van meerdere podcasts, waaronder Trust Nobody en De Telekids Generatie.

Volgens Van der Wel is de stap naar een organisatie in sommige situaties begrijpelijk. Er zijn podcasts die genoeg geld binnen halen met donaties van luisteraars en advertenties. Dit geldt echter lang niet voor ze allemaal. Om rond te komen is het voor sommige podcasts dan ook handiger om over te stappen naar een bedrijf. Echter levert dit wel een deuk op in het aantal luisteraars. Sommige luisteraars haken af aangezien de podcast die ze beluisteren dan betaald wordt, en dat hebben zij er dan niet voor over.

“Voor veel mensen is het wennen dat steeds meer podcasts onderdeel worden van een abonnement, maar als we een vergelijking maken met films op streamingdiensten als Netflix en HBO Max zijn we dat er veel gelijkenissen zijn”, aldus Van der Wel. Zo is het aanbod bij beiden behoorlijk versplinterd. Films, en steeds vaker podcasts, zijn geen onderdeel van één platform. Hierdoor zou een luisteraar wellicht meerdere abonnementen moeten afsluiten om zijn of haar podcasts te luisteren. 

Volgens Van der Wel gaan we langzaam naar een milieu waarin het aanbod van podcasts enorm divers is. Sommigen zullen wel achter een betaalmuur zitten, terwijl andere podcasts het van donaties doen of onderdeel zijn van een commercieel bedrijf.

Bekijk meer van

Elger van der Wel DPG Media

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.