word studentlid

— donderdag 19 november 2009, 10:45 | 1 reactie, praat mee

‘Brief aan Anna’ is noodkreet aan Poetin

"De moord op journaliste Anna Politkovskaya was ook een poging om de persvrijheid te vermoorden. Het laatste argument van een dictatuur is een geweerschot." Een uitspraak van ex-schaakgrootmeester en Russisch oppositieleider Gary Kasparov in de recente documentaire 'Brief aan Anna' van regisseur Eric Bergkraut. Deze indrukwekkende hommage werd woensdagavond in het Europees Parlement in Brussel vertoond naar aanleiding van de EU-Rusland top die donderdag begon. Laatste wijziging: 7 oktober 2014, 13:32

De vijf kwartier durende documentaire werd vertoond in aanwezigheid van onder andere haar zoon Ilya Politkosky, de advocaat Karinna Moskalenko en Sergeï Sokolov, adjunct-hoofdredacteur van Novaya Gazeta.

Die krant is het laatste bastion van de onafhankelijke en kritische journalistiek in Rusland.  Sokolov: “Russen weten niets over wat er in hun eigen land gebeurt. Er is het kritische radiostation Echo Moskva, er zijn enkele internetsites en er is onze Gazeta. Maar we betalen een hoge prijs voor onze kritische journalistiek: sinds het aantreden van Putin werden al vijf van onze journalisten vermoord. En natuurlijk ben ik bang voor de veiligheid van onze mensen die dagelijks bedreigd worden en risico lopen bij het doen van hun werk. Moesten reporters vroeger vooral in de Kaukasus beschermd worden en uiterst voorzichtig zijn, nu moet dat overal in Rusland.”

De documentaire “Letter to Anna” toont niet alleen een indringend beeld van het leven en werk van Politkovskaya, maar ook van de vrijheid van meningsuiting in Rusland en de al decennia durende vuile oorlog in Tsjetsjenië. De familie, collegae en advocaat van Politkovskaya beredeneren in de film dat de opdracht en uitvoering van de moord op Moskalenko komt uit kringen van de Tsjetjeense president Kadirov.

De vier verdachten van de moord van 7 oktober 2006 werden in februari vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.  Advocaat Moskalenko heeft justitie verzocht de zaak te heropenen: “We hebben de zaak aanhangig
gemaakt bij het europees hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Maar dat komt pas in actie als de Russische overheden volledig in hun taak falen om de straffeloosheid aan te pakken.”

Regisseur Bergkraut vroeg zich af “hoe president Medvedev Rusland wil moderniseren en corruptie wil bestrijden, zoals hij onlangs zei in zijn State of the Union, terwijl er géén persvrijheid is?” Moskalenko: “Er zijn twee Ruslanden: het officiële Rusland waar alles mooi is en iedereen werkt. En het Rusland van de Gazetta die een realiteit beschrijft die niet fraai is. Maar we hebben allemaal onze verantwoordelijkheid. Als veel meer mensen zouden schrijven over waar Anna Politkovskaya over schreef, zou ze misschien nog leven. In Tsjetsjenië leven mensen nu onder het regime van Kadirov onder totale angst. Maar ooit komt de dag dat daar scholen en straten naar Anna worden vernoemd.”

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

kees van Tol, 19 november 2009, 19:46

(Schaak)grootmeester is een titel voor het leven. Ex-schaakgrootmeesters bestaan dus niet, laat staan dat we de nog steeds als schaker aan de weg timmerende Kasparov zo mogen bestempelen. Hij is wel ex-wereldkampioen. Fijn dat hij wijlen Anna’s strijd steunt.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.