data als kans

— maandag 2 november 2015, 16:00 | 0 reacties, praat mee

Dit is mijn verhaal

© Hollandse Hoogte/Corbis

Ik wilde al een beroemd journalist worden toen ik nog nauwelijks kon praten. Ik schreef talloze relevante en informatieve artikelen, maar kreeg nooit de support waar ik zo naar verlangde. Laatste wijziging: 3 november 2015, 13:15

Ik besloot daarom in mijn stukken dichter bij mezelf te blijven. Uitsluitend bij mezelf te blijven. Ik schreef alleen nog maar over dingen die ik meemaakte. Ik nam wat LSD, ging naar een festival en schreef daar een verslag van. En als ik iemand interviewde, schreef ik in de inleiding op dat ik te laat kwam, een cappuccino bestelde en verrast was dat mijn gesprekspartner nerveus overkwam.

Ik had succes: ik mocht gaan schrijven voor Vice. Al snel waren mijn ervaringen niet meer voldoende om mijn lezers tevreden te houden. Ik had de keuze: levensgebeurtenissen verzinnen of levensgebeurtenissen creëren. Ik koos voor het laatste. Ik ging potgrond eten, zonder onderbroek maar mét hoofddoek (ik ben een man) naar mijn werk, cactussen knuffelen en kogelbrieven sturen. Vervolgens schreef ik daarover.

Ik moest niet alleen mijn leven, maar ook mijn schrijfstijl radicaal veranderen. Ik ging een lekker vlotte pen forceren en ieder stuk in de eerste persoon enkelvoud schrijven. Ik vond dat eigenlijk afschuwelijk en ik ging over mijn nek als ik mijn eigen artikelen teruglas. Maar ik bracht offers voor mijn droom.

Ik kreeg wat ik wilde: mijn eigen column (met foto!) in een kwaliteitskrant. Ik kon daardoor ook weer terug naar mijn gewone leven. Ik hoefde geen gekke dingen meer te doen, want als columnist kun je gewoon over je relatie, je buurt (Watergraafsmeer) en je gedachten schrijven.
Ik ben inmiddels zo ver dat ik een boek ga schrijven. Of dat een bundeling van mijn eerdere stukken wordt of een vooruitblik op mijn memoires, daar ben ik nog niet over uit. Ik schrijf binnenkort een stuk over die worsteling.

Tiewen Visser

Bekijk meer van

De Speld De Speld

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.