mgm nvj maart

— maandag 20 oktober 2008, 12:12 | 1 reactie, praat mee

Dieet-tv

Hoe het komt weet ik niet, maar de publieke omroep begint steeds meer een journalistieke monocultuur te worden. Wie naar De Wereld Draait Door, Het Journaal, Nova en Pauw en Witteman kijkt, loopt kans drie of vier keer hetzelfde pratende hoofd tegen te komen, met het zelfde verhaal, geïllustreerd met dezelfde beeldmontage.

Laatste wijziging: 26 oktober 2008, 14:39

En soms sluit de commerciële televisie zich óók nog aan, zoals vorige zondagavond, toen in een RTL-uitzending over de kredietcrisis een prominente rol was weggelegd voor Willem Middelkoop en Jort Kelder, die ook al voortdurend bij DWDD en P & W te zien waren. Toen Nova vervolgens ook een speciale uitzending over de crisis maakte, waren Kelder en Middelkoop van de weeromstuit juist weer afwezig. Zonder de xenosnob te willen uithangen kan ik me niet voorstellen dat zoiets op de Engelse, Franse of Duitse televisie zou gebeuren. Zo wordt de omroep steeds meer een vorm van oorlogscuisine: ’s morgens tulpenbollenpap, ’s middags tulpenbollensoep en ’s avonds tulpenbollenpuree.

Donderdagavond zag ik vier keer een nagenoeg identiek filmpje over Joe the Plumber, en toen filmpje 4 geweest was wist ik precies evenveel over Joe the Plummer als na filmpje 1. Niemand was in staat geweest iets toe te voegen aan wat de concurrent met het onderwerp gedaan had. Het ging hier om een loodgieter genaamd Joe, die Obama in een verkiezingsbijeenkomst voorhield dat als hij een loodgietersbedrijf overnam, wat zijn droom was, hij daarover een hoop belasting zou moeten betalen. Vervolgens werd Joe 56 keer aangehaald in het laatste tv-debat tussen John en Barack. Volgde een snelle montage van al die momenten. Na één of twee keer begon ik mij van alles af te vragen. Wie was deze Joe eigenlijk? Zomaar een ambitieuze Ohio’se loodgieter met belangstelling voor de politiek?

Een sympathisant van de Republikeinen die met een persoonlijke actie beschadiging Obama bezig was? Of handelde hij misschien zelfs in opdracht van het McCain-team? En wat Joe beweerde, klopte dat eigenlijk? En zo ja, was het een reëel verwijt dat hij Obama maakte, of was dat wellicht te simpel gesteld, omdat elk individueel belastingverhaal een individueel tegenverhaal kent en je belastingplannen beter in hun geheel met elkaar kunt vergelijken?

In De Wereld Draait Door insinueerde Felix Rottenberg weliswaar dat Joe een agent provocateur van de Republikeinen was, maar het was duidelijk dat hij daarvoor geen enkel bewijs had en het vooral zei vanwege de en-nu-in-godsnaam-een-sappig-detail-blik waarmee Van Nieuwkerk hem aankeek.

Wie kennis vermeerdert, vermeerdert smart, zegt Prediker 1:18, maar voor een nieuwsrubriek lijkt dat me geen geschikt adagium.

Henk Hagoort, de nieuwe topman van de Publieke Omroep, zei vorige week in Trouw dat de publieke omroep te weinig doet voor de pakweg dertig procent van de bevolking die op Wilders en Verdonk stemt, de ’maatschappelijk teleurgestelden’. Dat de Publieke Omroep ’drie keer de Volkskrant’ is valt moeilijk te ontkennen, maar anderzijds: geen omroepbestel is zo open als het Nederlandse. Iedereen die genoeg handtekeningen kan verzamelen krijgt toegang tot de ether, maar om een of andere reden nemen ’rechtse’ mensen nooit die moeite. Een groter manco van de publieke omroepjournalistiek lijkt mij dat kluitjesvoetbal, waarbij het niet gaat om wat je brengt maar dát je het brengt, zoals in het geval van Plummer Joe. ’Ik kijk te veel nieuws’ dacht ik laatst. ’Ik krijg te wéinig nieuws’– kun je ook zeggen.

Deze column is met toestemming van de auteur overgenomen uit Trouw van 20 oktober 2008

Lees ook: ‘Dow Jones and the Temple of Doom’ van dezelfde auteur (uit HP/De Tijd)

Bekijk meer van

RTL actualiteiten

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Tom Garré, 22 oktober 2008, 12:45

Misschien zou het dan wel eens voor vernieuwing zorgen om het onderwerp Maitreya aan te brengen!
Een blijkbaar zeer delicaat onderwerp dat voorlopig door elke zender genegeerd wordt. Nochtans kan het wel eens voor een ander soort nieuws zorgen, één van hoop!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.