word studentlid

— dinsdag 2 november 2021, 08:41 | 0 reacties, praat mee

Dick Wittenberg schreef een boek over de nalatenschap van een laatste ouder: ‘Zo onderbelicht’

Dick Wittenberg schreef een boek over de nalatenschap van een laatste ouder: ‘Zo onderbelicht’

In de rubriek De Schepping schrijven journalisten zelf iets over de totstandkoming van hun werk. Deze keer Dick Wittenberg over zijn boek ‘Wat doen we met de spullen?’, over de afwikkeling van de nalatenschap van een laatste ouder. Laatste wijziging: 3 november 2021, 09:02

Dit artikel wordt met je gedeeld door NVJ-lid Linda Nab. Ook lid worden?

Van de begrafenis en de afwikkeling van de nalatenschap van mijn moeder herinner ik me vrijwel niks meer. Zo overweldigend was voor mij haar overlijden en de nasleep, dat die periode uit mijn geheugen lijkt gewist.

Ooit moeten mijn broers en ik haar huis hebben leeggehaald. Geen idee wat we daar vonden. Enkele van haar bezittingen bewaar ik bij mij thuis. Zoals een dames­horloge. Hoe belandde dat bij mij? Ik zou het niet weten. Hebben mijn broers en ik erom gedobbeld? Heb ik het achterover gedrukt?

Misschien ben ik daarom zo geïnteresseerd in wat er gebeurt tijdens de afwikkeling van de nalatenschap van een laatste ouder. Ik heb het zelf meegemaakt. En het ging aan mij voorbij. Ik hoor er mensen zelden over. Er zijn geen bibliotheken over vol geschreven. Zo’n bewogen periode. Zo onderbelicht.

Via vijf uitvaartbegeleiders probeer ik in contact te komen met nabestaanden van een overleden ouder die een buitenstaander durven te laten meekijken bij de afwikkeling van de nalatenschap. Ik heb de moed al bijna opgegeven. Tot na vijf jaar het verlossende telefoontje komt van een uitvaartbegeleider: ‘Ik denk dat ik een familie voor je heb.’

Met de oudste zoon voer ik een verkennend gesprek. Hij wil weten wat voor vlees hij in de kuip heeft. Hoe ik te werk denk te gaan? Is de nagedachtenis van zijn moeder bij mij wel veilig?

Ook ik schat kansen en valkuilen in. Mag ik overal bij zijn en alles zien? En als de kinderen onverhoopt heibel krijgen, ben ik dan nog altijd welkom?
Wat helpt: we zijn allemaal babyboomers, de kinderen en ik. Geboren tussen 1945 en 1955. Groot geworden in de jaren van wederopbouw. Onze ouders hebben de crisis en een oorlog meegemaakt. We weten hoe dat de sfeer in huis kleurt.

Dat het contact meteen zo vertrouwd voelt, komt misschien ook omdat we uit dezelfde streek komen, hetzelfde dialect spreken. Ik ken het milieu.
Naarmate de afwikkeling van de nalatenschap vordert, moet ik erkennen dat ik geen vlieg op de muur ben. Ik speel een rol in de rouwverwerking van sommige kinderen. Zonder jou, zeggen ze tegen mij, zouden sommige gesprekken nooit zijn gevoerd.

Helemaal op het eind, als het boek al bijna wordt gedrukt, maakt een van de kinderen bezwaar. Daar reken ik niet meer op. Hij vindt het boek te privé. Ik ben blij dat de uitgever voor het gesprek kiest, niet voor de confrontatie. Het boek verschijnt alsnog.


Dick Wittenberg is journalist, schrijver en verteller van grote verhalen over alledaagse gebeurtenissen. Zijn werk voor NRC is veelvuldig bekroond. Nu schrijft hij voor De Correspondent. In 2008 won hij met Jan Banning de Bob den Uyl Prijs voor ‘Binnen is het donker, buiten is het licht’ en in 2015 schreef hij de boeken ‘Prikkeldraad’ en ‘Het gezicht van de armoede’. Bij De Correspondent Uitgevers verschijnt vandaag ‘Wat doen we met de spullen? Een portret van Nederland in één nalatenschap’, ISBN: 9789083117683, 240 pagina’s, € 22,50.
Foto: Frank Ruiter

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.