noodfonds

— maandag 19 december 2016, 09:46 | 0 reacties, praat mee

Demonstraties tegen Poolse mediawet

© Pawel Supernak / EPA

In Polen zijn afgelopen weekend duizenden demonstranten de straat opgegaan om te demonstreren tegen nieuwe wetten die volgens hen tegen de persvrijheid ingaan.

De protesten begonnen vrijdag met een bezetting van de Sejm (het Poolse parlement) door tientallen oppositionele parlementariërs.

Journalisten zouden onder de nieuwe mediaregels vanaf 1 januari alleen nog maar gebruik mogen maken van videomateriaal gemaakt door het parlement. De meeste verslaggevers moeten bovendien werken vanuit één mediacentrum en mogen niet meer rondlopen in het parlement om politici op een willekeurig moment vragen te stellen. Ook zouden nog maar twee journalisten per medium in het parlementsgebouw in Warschau mogen komen.

Het conservatieve Poolse nieuwsblad Gazeta Polska organiseerde een betoging om steun te betuigen aan de regering. Volgens de betogers ondermijnen de andere protesten de democratie en is de beoogde mediawet juist bedoeld om de democratie in stand te houden.

De oppositiegroep Comité ter Bescherming van de Democratie schrijft op Facebook dat parlementaire journalisten zaterdag op zondag hebben gesproken met de Senaatsvoorzitter. Die heeft volgens het comité gezegd dat zijn partij “geen enkele intentie heeft om journalisten de toegang tot het parlement te ontzeggen”. Maandag volgen opnieuw gesprekken. De voorzitter van de Senaat zal dan om de tafel gaan zitten met journalisten om een oplossing te zoeken. Meer bij Het Financieele Dagblad I en FD II / NOS / de Volkskrant

Bekijk meer van

Polen

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.