training eu starters

— maandag 4 september 2023, 17:00 | 0 reacties, praat mee

Demissionair staatssecretaris van Digitalisering: We moeten bliksemsnel actie tegen AI ondernemen

© ANP / Laurens van Putten

Demissionair staatssecretaris van Digitalisering Alexandra van Huffelen wil de grootste technologiebedrijven (Big Tech) "temmen". Dit zei ze in een toespraak over de kansen en risico's van artificiële intelligentie (AI) bij Tilburg University tijdens de opening van het academische jaar. Laatste wijziging: 4 september 2023, 17:07

Hoewel Nederland volgens de bewindsvrouw meer grip weet te krijgen op het “veelkoppige monster” van de “gewone AI”, dient zich met de komst van generatieve AI een uitdaging aan die “oneindig veel groter” is.

Deze kunstmatige intelligentie creëert eigen content, bijvoorbeeld de teksten van ChatGPT. “En daar moeten we bliksemsnel en grootschalig actie op ondernemen”, aldus Van Huffelen. En wat haar betreft op basis van een gecoördineerde aanpak vanuit de Verenigde Naties.

‘Innovatie als streven’
Volgens de staatssecretaris moeten we ons afvragen welke gevolgen deze technologie heeft voor onze samenleving, om zo onze “publieke waarden” bij het gebruik van generatieve AI te beschermen. Hierbij benoemde ze het gevaar van vooroordelen en stereotypen die door AI gecreëerd kunnen worden, met als voorbeeld een zwarte vrouw die steeds wordt afgebeeld als schoonmaker. Het is volgens haar zaak dat “we dat soort patronen ondubbelzinnig kwalificeren als onacceptabel”. “Innovatie als streven, maar met grondrechten als harde voorwaarden”, aldus Van Huffelen.

“Als we niet met deze risico’s aan de slag gaan, onderwerpen we ons moedwillig aan een gezelschap van een stuk of vier, vijf witte mannen, die oprecht lijken te denken dat hun miljarden bewijzen dat zij weten wat goed is voor de wereld”, zei de bewindsvrouw. De Big Tech-bedrijven willen namelijk dat de regulering aan hen wordt overgelaten, en dan bepalen zij wie welke informatie tot zich krijgt.

Naast een “voorbeeldrol voor de overheid” met een minister voor digitale zaken, vraagt de uitdaging van AI volgens haar ook veel van onderwijs, wetenschap en bedrijfsleven. “Waar we naar zouden moeten streven, is een internationaal centrum dat het onderzoeken, testen én reguleren van AI op zich neemt. En ik vind eigenlijk dat Nederland de aangewezen plek is om zo’n centrum te huisvesten”.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.