word studentlid

— zondag 19 april 2015, 10:01 | 0 reacties, praat mee

‘Defensie keer op keer in frontale aanval’

‘Defensie keer op keer in frontale aanval’
ANP Bart Maat

Ondanks ontkenning van woordvoerders van het ministerie van Defensie, weet EenVandaag-eindredacteur Peter Kwee zeker dat de zwarte lijst voor journalisten van het ministerie bestaat. “Het ministerie van Defensie dreigde onze redactie de afgelopen jaren meermaals -zowel mondeling als schriftelijk- niet mee te werken aan verhalen als niet aan de voorwaarden van het ministerie voldaan zou worden- zowel nu als in de toekomst”, schrijft hij in een redactioneel commentaar. Laatste wijziging: 19 april 2015, 10:06

Recentelijk zaten de twee partijen met elkaar om de tafel om te spreken over de onderlinge verhoudingen, schrijft Kwee. “Op het ministerie leefde het gevoel dat wij ‘ze moeten hebben’. Bij ons is de afgelopen jaren een beeld ontstaan van een departement dat de aanval lijkt te zien als de beste verdediging.” Kwee stelt dat EenVandaag de laatste jaren een behoorlijke lijst met misstanden bij Defensie aan de kaak stelde. “Het is niet ons doel om met opzet het ministerie van Defensie te beschadigen. Toch worden wij geconfronteerd met een departement dat keer op keer frontaal de aanval kiest als wij met ‘lastige’ vragen komen.”

Volgens Kwee moet bij het ministerie ‘de boodschapper van het slechte nieuws het ontgelden’. “Informatie zou niet kloppen, we geven te weinig tijd voor een reactie, we overvallen bewindslieden en woordvoerders, spelen op de man, doen aan effectbejag en zijn niet geïnteresseerd in wederhoor en het echte verhaal. Deze verwijten gaan steevast gepaard met de opmerking dat publicatie negatieve gevolgen zal hebben voor de betrokken redacteur, verslaggever of het hele programma.”

Eerder deze week onthulde EenVandaag dat het ministerie van Defensie een zwarte lijst zou hebben voor ‘lastige journalisten’. In een interne brief werd gesproken over EenVandaag-verslaggever Jan Born, die ‘een flinke reprimande’ verdiende en op de zwarte lijst gezet diende te worden. Het ministerie stelt dat de zwarte lijst in het bericht hooguit figuurlijk bedoeld was en dat een echte zwarte lijst niet bestaat.

Bekijk meer van

EenVandaag

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.