training eu starters

— maandag 19 juli 2021, 09:53 | 0 reacties, praat mee

Deense cartoonist Kurt Westergaard (86) overleden

Kurt Westergaard in 2015 - © Julia Wäschenbach

De Deense cartoonist Kurt Westergaard is op 86-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek, melden diverse media. Hij werd wereldberoemd met een cartoon van de profeet Mohammed met een tulband waar een bom in zat die hij tekende in 2005. Laatste wijziging: 19 juli 2021, 10:19

De Mohammed-cartoon werd gepubliceerd nadat de krant Jyllands-Posten aan twaalf tekenaars de opdracht had gegeven een cartoon over de profeet Mohammed te maken. Westergaard werkte voor de krant tussen 1983 en 2010.

De cartoon leidde destijds tot een golf van woede onder moslims wereldwijd. Hij werd regelmatig met de dood bedreigd. Vanwege de zware bedreigingen uit radicaal-islamitische hoek moest hij sindsdien worden beveiligd. Westergaard stopte met werken bij de krant in 2010 in de hoop dat met zijn vertrek de terreurdreiging voor de krant zou afnemen. Hij overleefde ook een aanslag.

In 2015 had Villamedia een interview met de cartoonist. Toen vertelde hij dat zelfcensuur volgens hem de grootste bedreiging is voor een vrije wereld. “Zelfcensuur kun je niet zien, valt niet te registreren. Het zit in de hoofden van creatieve en intellectuele mensen als journalisten, cartoonisten en satirici op grond van aanhoudende en reële angst. Op de langere termijn sluipt het er onvermijdelijk in.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.