— dinsdag 4 juni 2019, 08:39 | 0 reacties, praat mee

De succesvolle digitale transformatie van RELX

Het voormalige Reed Elsevier bouwde zichzelf om van uitgever tot dataleverancier en overleefde moeiteloos de online revolutie. Laatste wijziging: 4 juni 2019, 09:00

Al jaren scoort RELX, het voormalige Reed Elsevier, 4 procent omzetgroei, 6 procent winstgroei en 7 procent winst per aandeel. Chief strategy officer Andrew Matuch vertelt in een interview met Adformatie waarom RELX slaagde en wat ze nu allemaal doen.

De omslag begon al in de vroege jaren negentig. Het bedrijf nam de juridische database LexisNexis over. In de jaren daarna stootte Reed Elsevier de meeste van z’n gedrukte vakbladen af en begon het zich steeds meer als dataleverancier te profileren. Het aandeel ‘electronic’ groeit van 22 procent in 2000 naar 74 procent in 2018, terwijl het aandeel print in die periode van 64 naar 19 procent daalde. De resterende 15 procent is voor face-to-face (beurzen en evenementen), een aandeel dat vrijwel gelijk bleef. “In plaats van 8000 bladenmakers werken er nu 8000 technologen voor ons.”

RELX acquireert elk jaar gemiddeld voor 350 miljoen euro, maar de meeste energie steekt het bedrijf in organische ontwikkeling, groei en transformatie van binnenuit. “We proberen zelf nieuwe producten te ontwikkelen in plaats van daarvoor afhankelijk te zijn van acquisities.”

Waar volgens Matuch veel uitgevers mee worstelen zijn de investeringen in nieuwe technologieën. “Want dat is knowhow die zij niet noodzakelijk hebben. Wij focussen steeds meer op AI en het bouwen van algoritmen op basis van data. Dat vergt niet alleen een fikse mentale investering maar ook een financiële: we geven er zo’n 1,4 miljard dollar aan uit.”

Iets wat ook niet haalbaar is voor de meeste uitgevers is het afbouwen van reclame-inkomsten. RELX is er al jaren niet meer van afhankelijk. De helft van de omzet komt uit abonnementen, de andere helft is goeddeels transactioneel, en slechts één procent komt nog uit advertenties.

Bekijk meer van

RELX Andrew Matuch

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.