De succesvolle digitale transformatie van RELX

Het voormalige Reed Elsevier bouwde zichzelf om van uitgever tot dataleverancier en overleefde moeiteloos de online revolutie.
Al jaren scoort RELX, het voormalige Reed Elsevier, 4 procent omzetgroei, 6 procent winstgroei en 7 procent winst per aandeel. Chief strategy officer Andrew Matuch vertelt in een interview met Adformatie waarom RELX slaagde en wat ze nu allemaal doen.
De omslag begon al in de vroege jaren negentig. Het bedrijf nam de juridische database LexisNexis over. In de jaren daarna stootte Reed Elsevier de meeste van z’n gedrukte vakbladen af en begon het zich steeds meer als dataleverancier te profileren. Het aandeel ‘electronic’ groeit van 22 procent in 2000 naar 74 procent in 2018, terwijl het aandeel print in die periode van 64 naar 19 procent daalde. De resterende 15 procent is voor face-to-face (beurzen en evenementen), een aandeel dat vrijwel gelijk bleef. “In plaats van 8000 bladenmakers werken er nu 8000 technologen voor ons.”
RELX acquireert elk jaar gemiddeld voor 350 miljoen euro, maar de meeste energie steekt het bedrijf in organische ontwikkeling, groei en transformatie van binnenuit. “We proberen zelf nieuwe producten te ontwikkelen in plaats van daarvoor afhankelijk te zijn van acquisities.”
Waar volgens Matuch veel uitgevers mee worstelen zijn de investeringen in nieuwe technologieën. “Want dat is knowhow die zij niet noodzakelijk hebben. Wij focussen steeds meer op AI en het bouwen van algoritmen op basis van data. Dat vergt niet alleen een fikse mentale investering maar ook een financiële: we geven er zo’n 1,4 miljard dollar aan uit.”
Iets wat ook niet haalbaar is voor de meeste uitgevers is het afbouwen van reclame-inkomsten. RELX is er al jaren niet meer van afhankelijk. De helft van de omzet komt uit abonnementen, de andere helft is goeddeels transactioneel, en slechts één procent komt nog uit advertenties.
Praat mee