Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— maandag 4 december 2023, 13:56 | 1 reactie, praat mee

De Stentor dwingt openbaarheid af bij gemeente Ermelo; beterschap beloofd

Een transparant gemeentehuis van Ermelo, tijdens een grote renovatie in 2022. | Tobias Kleuver / ANP

De gemeente Ermelo heeft een besloten vergadering over - ironisch genoeg - geheimhouding alsnog openbaar gemaakt, nadat dagblad De Stentor aangaf die toch echt te willen bijwonen. Eerder sprak Ermelo in een besloten vergadering over onder meer plannen voor een windpark. Dat is tegen de regels, die demissionair minister Huge de Jonge afgelopen oktober nog eens benadrukte. Laatste wijziging: 4 december 2023, 13:58

“Waar sprake is van besluitvorming of voorbereiding van die besluitvorming dient dit te gebeuren binnen de wettelijk geregelde vergaderingen. Daarbij is openbaarheid altijd het uitgangspunt”, schreef De Jonge aan de Tweede Kamer. [.pdf]

De Ermelose coalitiepartij één-Ermelo stoorde zich aan de besloten vergaderingen en het feit dat de gemeente daarvan geen agendapunten publiceert. Het kondigde aan die zelf te gaan openbaren, tot de gemeente daarover inbond. Ze gingen ook van besloten vergaderingen agendapunten publiceren. “Het lijkt erop dat de cultuur van achterkamertjespolitiek nog steeds niet is verdwenen”, aldus fractievoorzitter Henri Luitjes van één-Ermelo tegenover De Stentor.

Burgemeester Hans van Daalen zegt in De Stentor dat het ‘vergadermodel’ van de gemeente “wordt geëvalueerd”. Volgens Van Daalen bestaan deze avonden al lang, maar hebben ze een onduidelijk karakter. “Het uitgangspunt in de wet is dat voor niet-openbaarheid een goede reden moet zijn”, erkent de burgemeester.

De Stentor-hoofdredacteur Sylvia Cools zegt dat openbaarheid van vergaderingen burgers en pers in staat stelt om de macht te controleren in tijden waar vertrouwen in de overheid afneemt.

Bekijk meer van

Ermelo De Stentor

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 5 december 2023, 13:37

Mevrouw Cools heeft volkomen gelijk .
Niet de politieke partijen die in achterkamertjes of tijdens het borreluutje even buiten het zicht of gehoor van journalisten even alles maar beslissen als of ze geen verantwoording hoeft af te leggen naar de burgers die de raadsleden hebben gekozen .
Want in een Democratische land is het zeker van belang dat de politiek goed kan worden gecontroleerd door de media.
Helaas heb ik dit zelf maar al te vaak mee gemaakt dat middels uitsluitingen of intimidaties werd gepoogd belangrijke besluiten buiten de pers te houden.
Het ging zelfs zover dat een oude regionale hoofdredacteur na wat telefonische contacten met de uitgever 5 jaar voor zijn pensioen werd vervangen door een onnozele redacteur die gemeente gezind was.
Tja het kan zomaar in Holland.
Vraag is dan wel wat denken gemeenteraden en raadsleden enz.er mee te bereiken.
Vroeg of laat komt het toch wel boven water dus een onafhankelijke verslaggever is de sleutel tot persvrijheid en niet de gekochte en door de gemeente betaalde pen slaaf die schrijft wat men graag van uit de gemeente wil lezen

 

 

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.