website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

De snel tevreden starter

Jolan Douwes — Geplaatst in Werk op woensdag 18 oktober 2017, 10:17

© Truus van Gog

De Coach Een parttime contract bij een landelijke krant, welke startende journalist wil dat niet? Onderhandelen over het salaris schiet er vaak bij in, blijkt uit een enquête van Vers in de Pers, de juniorenclub van de NVJ. Toch loont het om niet meteen overstag te gaan, zegt Jolan Douwes, loopbaanadviseur en journalist.

‘Dit is wat we standaard bieden’, kreeg een deelnemer aan de enquête te horen toen hij zijn parttime contract ondertekende. Hij was al blij dat hij werk had. Stiekem vond hij het misschien wel een opluchting dat hij geen salarisonderhandeling hoefde te voeren. Toch is dat een gemiste kans, want starters blijken meer te krijgen als ze het gesprek aandurven.

Een goede voorbereiding is cruciaal. Weet ook hoeveel je minimaal wilt verdienen. Ik maak te vaak mee dat sollicitanten daar geen idee van hebben.

Je vindt het misschien gênant om vrienden en collega’s te vragen hoeveel zij krijgen. Maar het helpt als je weet wat gangbaar is bij het medium waar je gaat werken én bij de concurrent. Zeker voor starters en freelancers is het belangrijk elkaar te vertellen wat de gemiddelde uur-, dag- en woordprijzen zijn.

Zoek goed uit wat verder nog op je wensenlijstje staat, adviseert Peter Schneider, trainer van ‘Succesvol onderhandelen doe je zo’ bij de NVJ Academy. ‘Word je het niet eens over je salaris, dan kan de baan aantrekkelijk genoeg zijn om andere redenen. Als je parttime gaat werken, heb je flexibele werktijden nodig voor andere opdrachten.’ Aan zo’n wensenlijstje kun je ook toevoegen dat je wilt meedoen met trainingen die je werkgever organiseert.

Volgens Schneider is het niet waar dat iedereen hetzelfde salaris krijgt. ‘Er zijn altijd uitzonderingen, ook bij starters. Vraag in welke gevallen de krant afwijkt van het standaardtarief. En zorg dat je onderhandelingspartner weet wat jij extra te bieden hebt.’

Blijft de andere partij onvermurwbaar, dan heb ik nog een troef. Bij een nieuwe opdrachtgever stelde ik voor dat we de onderhandelingen zouden heropenen bij verlenging. Dat leverde een toeslag van 2,50 euro per uur op. Niet wereldschokkend, maar het geeft wel een goed gevoel. ’Ik noem dat een kennismakingskorting’, zegt onderhandel­expert Schneider.

TIPS VAN JOLAN

* Stel de salarisonderhandeling zo lang mogelijk uit: eerst moeten ze je graag willen.
* Vraag anderen met vergelijkbare functies wat de tarieven zijn.
* Kijk op de tarievencalculator van de NVJ, loonwijzer.nl en salarisindicaties op glassdoor.nl.
* Bedenk wat je minimaal wilt verdienen.
* Wat zijn je wensen op het gebied van zaken als reiskosten, flexibele werktijden en bijscholing?
* Las een pauze in als je wilt nadenken over het aanbod of anderen wilt raadplegen.
* Lees over onderhandelen, bijvoorbeeld in Intermediair.
* Boekentips van Peter Schneider: ‘Onderhandelen voor dummies’ van M. Donaldson en ‘Onderhandelen met lastige mensen’ van William Ury.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Journalist van het jaar 2018

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.