banner festival 23

— donderdag 3 september 2009, 08:39

De prijs van de fotojournalistiek

Met gevaar voor eigen leven ondernam Joël van Houdt (Brouwershaven, 1981) met 28 anderen in een krakkemikkige boot de overtocht van Marokko naar Lanzarote. Hij legde het verhaal van Mohamed vast, een Marokkaan die in zijn eigen land geen toekomst ziet en naar Europa gaat om daar te gaan werken. De beelden die hij daarvan maakte zijn op de tentoonstelling Entering Europe nog tot en met 27 september te zien in Gemak. In het kader van de expositie vinden in september twee debatten plaats, waar nader in wordt gegaan op twee belangrijke kwesties die de tentoonstelling aansnijdt: de prijs van de fotojournalistiek en de komst van (economische) vluchtelingen naar Europa.

Op 8 september staat, letterlijk, de prijs van de fotojournalistiek centraal. Het maken van de reportage Entering Europe heeft Van Houdt naar schatting meer dan 30.000 euro gekost gederfde inkomsten niet meegerekend. Dagblad Trouw wilde niet van tevoren de serie kopen of financiële steun bieden, temeer vanwege de grote risicos die Van Houdt nam om de reportage te kunnen maken. Dit is niet iets dat op zichzelf staat: meer en meer media zijn minder bereid om dure fotoreportages te bekostigen. Maar waar moet dat geld dan vandaan komen dat nodig is om die fotos te maken? Het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst (Fonds BKVB) heeft tegenwoordig een subsidie voor documentairefotografie, die er in wezen op neer komt dat het kunstfonds fotojournalistieke producties ondersteunt. Voor meer informatie over de sprekers en de inhoud van het debat, bezoek de website: www.gemak.org

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.