training eu starters

— dinsdag 20 februari 2018, 09:41 | 0 reacties, praat mee

De Persgroep lanceert Kieswijzer voor 220 gemeenten

De regionale titels van de Persgroep komen zaterdag met een gezamenlijke Kieswijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen. Daarbij zijn niet de partijprogramma’s leidend, maar dat wat de lezer en de redactie belangrijk vinden. Met een totaal van 220 gemeenten is het de grootste regionale stemhulp ooit. Laatste wijziging: 20 februari 2018, 09:53

De Kieswijzer is gemaakt door de stads- en regioredacties van het AD, BN DeStem, Brabants Dagblad, De Gelderlander, Eindhovens Dagblad, PZC, De Stentor, Tubantia en Het Parool. Bij het maken van de stellingen hebben redacteuren en correspondenten niet alleen hun eigen kennis ingezet, maar zijn zij ook in gesprek gegaan met de lezer.

Het resultaat is een stemhulp die lezers laat ontdekken welke partij het beste bij hen past.

Gebruikers van de Kieswijzer krijgen een aantal stellingen voorgelegd over zaken die spelen in hun gemeente, waarbij zij kunnen aangeven in hoeverre zij het ermee eens zijn. Daarbij kunnen zij direct zien hoe de verschillende partijen in hun gemeente erover denken. Nadat alle stellingen zijn beantwoord, laat de Kieswijzer zien welke partijen het beste passen bij de gegeven antwoorden.

De Kieswijzer onderscheidt zich vooral van andere stemhulpen door de manier waarop deze tot stand is gekomen. Karolien Koolhof, projectleider Kieswijzer: ‘Doorgaans worden stemhulpen gemaakt op basis van partijprogramma’s en wat politici zelf aandragen. Maar wij hebben ervoor gekozen om hem juist door burgers en journalisten te laten maken. Dat levert een hele andere reeks aan onderwerpen op.’

De redacteuren zijn bij het maken van de stellingen bijgestaan door studenten politicologie en bestuurskunde uit heel Nederland. Zij hebben vervolgens de antwoorden van politici en een toelichting daarop verzameld in de Kieswijzer. Deze is vanaf zaterdag 24 februari voor iedereen gratis te raadplegen via de websites van de betrokken titels en via gemeentekieswijzer.

Via Stemwijzer.nl zijn voor 44 gemeenten de meer klassieke stemwijzers te raadplegen. De StemWijzer legt maximaal dertig stellingen voor en vergelijkt de standpunten vervolgens met de standpunten van de politieke partijen. De uitslag laat zien met welke partij u de meeste overeenkomst hebt.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.