— donderdag 23 september 2021, 14:09 | 0 reacties, praat mee

De Orkaan neemt waarschijnlijk uitzendlicentie RTV Zaanstreek over

© De Orkaan

Nieuwsplatform De Orkaan wil de uitzendlicentie in de Zaanstreek overnemen. Daarmee wordt het bijna 40-jarige RTV Zaanstreek van de troon gestoten. In de afgelopen week hebben de gemeenten Zaanstad en Wormerland een amendement aangenomen, waarmee De Orkaan wordt voorgedragen als de nieuwe licentiehouder voor de komende vijf jaar. Uiteindelijk neemt het Commissariaat voor de Media de definitieve beslissing, maar dat wordt gedaan op grond van de adviezen van de gemeenten. Laatste wijziging: 24 september 2021, 09:49

De Commissie van Deskundigen noemde de ambities van De Orkaan concreet en mooi. Piet Bakker, samen met Merel Kan redacteur van De Orkaan, is hier blij mee. “De Commissie stelde dat wij een groter bereik hebben, en dat onze journalistiek kwalitatief beter en meer toekomstgericht is. Dat heeft de gemeenteraden overgehaald om voor De Orkaan te kiezen.”

De strijd voor de uitzendlicentie heeft een financiële reden. “De Orkaan is begonnen als een simpele blog, maar uiteindelijk is het uitgegroeid tot een nieuwsplatform met een groot bereik,” zegt Bakker. “Daarmee is het ook een veel duurdere activiteit geworden. We moesten bijvoorbeeld een eigen server huren en de website laten verbouwen.” Dit wordt mede gefinancierd door het plaatsen van advertenties en het binnenhalen van donaties. “Dit is alleen een heel kwetsbaar model. We wilden een meer gestructureerde financiering hebben. Dan is het krijgen van een licentie voor de lokale omroep de beste optie.” 

Als de waarschijnlijk nieuwe streekomroep heeft De Orkaan veel ambities. “We willen meer nieuwsberichten produceren en onderzoeksdossiers starten. Ook gaan we meer video’s maken en podcasts opzetten.” Daarnaast is er de ambitie voor het organiseren van fysieke bijeenkomsten en het uitbreiden van verscheidene nieuwsthema’s, zoals sport en 112-nieuws. “112-nieuws is belangrijk voor de streek. We willen niet alleen maar kijken naar welke ongevallen er gebeuren, maar ook naar wat de afloop is. Dat zie je niet op de website van 112: daar wordt melding gedaan van een ongeval, en daarna hoor je er niks meer over.” Een groot verschil met de huidige aanbieder is ook dat De Orkaan geen traditionele radio en televisie meer gaat maken. “We moeten het doen met een minimaal budget, en radio en televisie brengen heel veel vaste lasten met zich mee. Daarom hebben we dit uitgesloten. We willen liever één ding goed doen dan meerdere dingen halfbakken.”

Dit klinkt als veel werk voor een lokale omroep, maar door de licentie kan De Orkaan uitbreiden in mankracht. “We willen drie à vier mensen in dienst nemen, plus een aantal freelancers,” aldus Bakker.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.