— dinsdag 5 juni 2018, 11:05 | 0 reacties, praat mee

De opkomst en bijna ondergang van Zoomin

© Zoomin.tv

Er is niet veel meer over van het ooit zo bloeiende Nederlandse online-videobedrijf Zoomin.tv. In NRC is een reconstructie te lezen over de opkomst en bijna ondergang van het bedrijf. Zoomin.tv had grote ambities, maar het videobedrijf raakte volgens het dagblad verstrikt in (betalings)conflicten, rechtszaken, beschuldigingen van wanbeleid en niet nagekomen beloften. Laatste wijziging: 5 juni 2018, 11:13

In 2010 zou volgens Zoomin.tv oprichters en internetondernemers Jan Riemens en Bram Bloemberg de omzet van het bedrijf gemiddeld met 36 procent groeien, in 2014 zelfs 70 procent, al worden er nooit bedragen getoond, meldt NRC.

Op dat hoogtepunt koopt het Zweedse mediabedrijf MTG in 2015 voor bijna 45 miljoen euro een belang van 51 procent. Dat maakt Zoomin 88 miljoen euro waard. Twee jaar later schrijft MTG het videobedrijf letterlijk af. Zoomin komt voor nul euro in de boeken.

Vanaf 2010 tot en met de overname door MTG waren er meerdere problemen voor Zoomin. Zo waren er discrepanties tussen wat Zoomin belooft en wat het oplevert. Daarnaast waren er beschuldigingen van fraude en er volgt een conflict met YouTube waarbij Zoomin voor negen maanden wordt geschorst. De schorsing speelde vlak na de overname door MTG, maar zowel Zoomin als MTG melden dit niet. Ook waren er diverse rechtszaken over contractbreuk en betalingsconflicten.

In maart van dit jaar meldt MTG dat het Zweedse concern wordt gereorganiseerd. Het bedrijf besluit de oprichters uit te kopen, Riemens en Bloemberg vertrekken met onmiddellijke ingang. Eind mei volgt, onverwacht, de volledige overname voor een veel lagere waardering. De Zweden kopen het resterende belang, voor ‘slechts’ 6 miljoen (plus een schuld van 11 miljoen).

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.