website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

De opkomst en bijna ondergang van Zoomin

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in cijfers op dinsdag 5 juni 2018, 11:05

© Zoomin.tv

Nieuws Er is niet veel meer over van het ooit zo bloeiende Nederlandse online-videobedrijf Zoomin.tv. In NRC is een reconstructie te lezen over de opkomst en bijna ondergang van het bedrijf. Zoomin.tv had grote ambities, maar het videobedrijf raakte volgens het dagblad verstrikt in (betalings)conflicten, rechtszaken, beschuldigingen van wanbeleid en niet nagekomen beloften.

In 2010 zou volgens Zoomin.tv oprichters en internetondernemers Jan Riemens en Bram Bloemberg de omzet van het bedrijf gemiddeld met 36 procent groeien, in 2014 zelfs 70 procent, al worden er nooit bedragen getoond, meldt NRC.

Op dat hoogtepunt koopt het Zweedse mediabedrijf MTG in 2015 voor bijna 45 miljoen euro een belang van 51 procent. Dat maakt Zoomin 88 miljoen euro waard. Twee jaar later schrijft MTG het videobedrijf letterlijk af. Zoomin komt voor nul euro in de boeken.

Vanaf 2010 tot en met de overname door MTG waren er meerdere problemen voor Zoomin. Zo waren er discrepanties tussen wat Zoomin belooft en wat het oplevert. Daarnaast waren er beschuldigingen van fraude en er volgt een conflict met YouTube waarbij Zoomin voor negen maanden wordt geschorst. De schorsing speelde vlak na de overname door MTG, maar zowel Zoomin als MTG melden dit niet. Ook waren er diverse rechtszaken over contractbreuk en betalingsconflicten.

In maart van dit jaar meldt MTG dat het Zweedse concern wordt gereorganiseerd. Het bedrijf besluit de oprichters uit te kopen, Riemens en Bloemberg vertrekken met onmiddellijke ingang. Eind mei volgt, onverwacht, de volledige overname voor een veel lagere waardering. De Zweden kopen het resterende belang, voor ‘slechts’ 6 miljoen (plus een schuld van 11 miljoen).

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.