— maandag 18 januari 2021, 10:59 | 0 reacties, praat mee

De NuanceRing 2020 naar wetenschapsvoorlichter Harriëtte Koop

Harriëtte Koop, wetenschapsvoorlichter van de Radboud Universiteit, is de eerste winnaar van de NuanceRing 2020, de nieuwe, jaarlijkse Nederlandse prijs voor de beste of meest originele bijdrage aan het duiden en nuanceren van het medische nieuws. Dit heeft Dokter Media vanmorgen bekendgemaakt in het NOS Radio 1 Journaal op NPO Radio 1.

Harriëtte Koop werd door de redactie van Dokter Media genomineerd voor haar genuanceerde persbericht over onderzoek naar de mogelijk schadelijke effecten van siliconendeeltjes uit borstimplantaten. Met iets meer dan de helft van alle stemmen is Koop door de lezers en volgers van Dokter Media tot winnaar gekozen.

Dokter Media brengt sinds 2016 nuance en duiding bij medisch nieuws uit de reguliere media, waarbij altijd de vraag centraal staat: “Wat kan ik hier als lezer of patiënt nu concreet mee?” Ongenuanceerde medische nieuwsberichten zijn volgens Dokter Media van invloed op lezers, patiënten, artsen en andere betrokkenen: ze leiden tot valse hoop bij de patiënt en naasten, en artsen melden dat hun patiënten een verkeerd beeld krijgen over hun ziekte of behandelmogelijkheden. Bovendien leidt ongenuanceerde berichtgeving tot een minder betrouwbaar beeld van media.

Dokter Media vindt daarom dat het genuanceerd en concreet brengen van medisch nieuws beloond moet worden. De NuanceRing is de jaarlijkse prijs voor genuanceerd medisch nieuws. Alle personen, afdelingen en instanties die zich hebben ingezet om medisch nieuws – in landelijke media – op een genuanceerde wijze te brengen, zoals journalisten, redacties, onderzoekers en communicatieafdelingen maken kans.

Lees ook:
Nieuwe prijs voor genuanceerd duiden medisch nieuws (6 januari 2021)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.