— woensdag 12 februari 2020, 13:37 | 0 reacties, praat mee

De less-is-more-strategie

© Illustratie: Paul Ryding

‘Less is more’ is een beetje verworven tot een cliché, maar in de journalistiek snijdt dat cliché soms wel degelijk hout. Want media die ervoor kiezen online minder en ook béter te publiceren, zien hun bezoekersaantallen stijgen. Hun bezoekers blijven ook nog eens langer hangen én nemen op de lange termijn vaker een abonnement.

Le Monde is zo’n titel die van die kennis profiteert. De Franse krant bracht in twee jaar tijd het aantal gepubliceerde artikelen met 25 procent terug, schreef redactiechef Luc Bronner onlangs op Twitter. De 500 journalisten die er werken houden zo meer tijd over om onderzoek te doen. Bronner: ‘Resultaat? Het online publiek groeide met 11 procent, net als de printoplage.’

Niet alleen Le Monde ziet positieve gevolgen van zijn less-is-more-strategie. Door goed naar de cijfers van zijn analytics-software Orphan te kijken, concludeerde The Guardian dat een flink deel van zijn journalistiek helemaal niet wordt gelezen. Reden genoeg om te snoeien: de krant bracht het aantal artikelen dat per week wordt gepubliceerd met een derde terug. In dezelfde periode steeg het aantal abonnees van 23,4 miljoen naar 25 miljoen.

En zo zijn er genoeg andere succesverhalen. The Post and Courier of Charleston, de lokale krant in de stad Charleston in de Amerikaanse staat North Carolina, zag zijn aantal digitale abonnees bijvoorbeeld in twee jaar tijd met 250 procent groeien, toen het zijn aantal artikelen halveerde. Belangrijk: de ‘moetjes’ verdwenen en alleen de diepgaande artikelen bleven over.

Wanneer die moetjes verdwijnen is er niemand die het merkt, aldus de Deense media-analist Thomas Baekdal in gesprek met Digiday. Hoog tijd dat Nederlandse media ook (nog meer) gaan snoeien in wat ze brengen.

Lees ook:
Erik van Heeswijk: ‘Journalisten moeten minder verhalen maken. En betere verhalen’

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.